Gutter - her er bøkene dere må lese!
Den ferske PISA-undersøkelsen fastslo nok en gang at norske, 15-årige gutter leser for lite bøker.
Vi satte Eyvor (14) på saken. Les hennes åtte anbefalinger til gode bøker.
Arbeidsuke for ungdomsskoleelever – portal til mulighetene i arbeidslivet, eller arbeidsgiveres unike mulighet til endelig å få gjort unna arkivering/makulering/sortering/rydding som aldri ellers blir gjort? Kjør debatt.
Med Eyvor Sophie Ylvasdatter Berger (14) fra Vålerenga i Oslo og elev ved Jordal skole på plass i NFFOs lokaler hadde vi valget: rydde skikkelig i arkivet en gang for alle – ELLER ta PISA-undersøkelsen fra forrige uke på alvor. Den som fastslo nok en gang at norske 15-årige gutter ikke leser bøker.
Vi valgte naturligvis det siste.
Vi plasserte Eyvor på eget kontor, ga henne en stor bunke med sakprosabøker for barn og unge og utfordret henne på følgende: lag ei liste over bøker du vil anbefale, og skriv noen setninger om hvorfor.
Det var en trent leser vi fikk i hus. Hjemme er det bøker overalt (litt for mange, i følge Eyvor), og mor Ylva Østby er selv forfatter, med novellesamlingen Passasjerhistorier og sakprosaboka Å dykke etter sjøhester, som er skrevet sammen med Eyvors tante Hilde Østby.
– Jeg lærte tidlig å lese, så det er noe jeg har gjort lenge. Til bursdager og til jul har jeg ønsket meg bøker, så da har det blitt ganske mange.
– Hva har vært favorittene?
– Smaken har vært ganske lik hele veien. Jeg liker realistiske dramaer. Skjønnlitteratur. Men ikke fantasy!
– Hva er den beste boka du har lest?
– Da må jeg nevne to. Faen ta skjebnen av John Green og Verden er en boble, av Nicola Yoon.
– Så er det denne PISA-undersøkelsen, da. Den som sier at gutter ikke leser bøker. Hvorfor gjør de ikke det – har du noen teori?
– Jeg tror det er fordi de bruker så mye PC-er, mobil og TV, at de ikke ser behov for å underholde seg med en bok i tillegg. De vil mye heller se en video på Youtube enn å lese enn bok. Personlig tror jeg det er fullt mulig å gjøre begge deler. Gjøre alle disse tingene OG lese bøker. Men det kommer jo an på selve personen også, hvor mottakelige de er.
Eyvor er ikke i tvil om at de ikke-lesende mennesker går glipp av vesentlige ting i livet.
– Du både øker ordforrådet ditt og lærer mye nytt. I hvert fall om du leser sakprosa!, sier Eyvor. Og er ganske fornøyd med at hun fikk lov til å lese bøker ei hel uke.
Og dermed ruller vi ut Eyvors liste;
Åtte sakprosabøker gutter må lese!
Typisk Japansk?
Anne Thelle
Typisk Japansk? er en veldig informativ bok som diskuterer alt fra urfolk i Japan, til Nintendo. Den er heller ikke redd for å ta opp et par triste temaer sånn som atombomben i Hiroshima. Jeg synes boka var veldig interessant og lærerik. Hvis man er interessert i japansk kultur, anbefaler jeg boka!
50 hendelser som formet Norge
Jon Ewo
Denne handler om 50 hendelser som skjedde i norsk historie. Den gir deg et godt overblikk over norsk historie, og forklarer litt mer kompliserte temaer på en lett måte. Boka er ganske lettlest og full av bilder som gjør den en enkel bok å starte med hvis man ikke er så vant til å lese.
Kobane Calling
Zerocalcare
Kobane Calling er en krigsjournal som følger forfatteren fra Italia til nord i Syria. Den er laget i form av en tegneserie med en humoristisk twist. Den er ganske morsom i tillegg til at den tar opp seriøse temaer. Jeg anbefaler boka hvis du ikke liker tradisjonelle bøker eller hvis du liker å lære om hvordan det er å være i en krig.
Humorboka
Terje Torkildsen
Boka er skrevet på nynorsk, men veldig lettlest. Hvis du har lyst til å begynne å lese nynorsk, men ikke har gjort det så mye før, er dette en god bok å starte med. Boka handler om hva som får folk til å le, med eksempler, oppgaver og fun-facts. Anbefales spesielt hvis du liker det i tillegg.
Rosa Luxemburg
Ellen Engelstad og Mímir Kristjánsson
Hvis du er glad i politikk og historie, bør du sjekke ut Rosa Luxemburg. Boka er en biografi om Rosa Luxemburg som levde under første verdenskrig. Den er kanskje litt vel komplisert, men den er veldig interessant. Den handler spesielt om kapitalisme og sosialisme og de negative og positive sidene ved det.
Fotball uten grenser
Peder Samdal
Er du interessert i fotball, er denne boka perfekt. Boka går over temaer som rasisme, historie, religion og politikk, samtidig som den sammenlikner det med kjente fotballspillere eller lag. I tillegg tar den deg med på reiser til steder som har noe med fotball å gjøre, der den utforsker landemerker, og så klart, fotballbaner- og kamper.
Langs silkeveien i Sentral-Asia
Torunn Berge
Langs silkeveien i Sentral-Asia er verdt å prøve hvis du er interessert i samfunnsfag eller landene i Sentral-Asia. Boka forklarer ting på en god måte og har også beskrevet reiser til landene i Sentral-Asia i tillegg til fakta om alle sammen. Boka har også mye historie som er forklart på en bra måte.
Natur og Ungdom
Ingrid Røise Kielland
Denne boka handler om organisasjonen Natur og Ungdom og de forskjellige aksjonene de har gjort for at klimaet og naturen skal bli tatt bedre vare på i Norge. Den er veldig spennende og det er interessant å høre om aksjonene. Boka er veldig interessant og informativ, spesielt hvis du er interessert i klima og miljø.