Hurra - vi fikk stipend!
Nå drysser vi penger over litteraturen igjen. Denne uka har Det faglitterære fond delt ut 28,5 millioner kroner til norske forfattere.
To ganger i året kan man søke prosjektstipender hos Det faglitterære fond. Denne våren har stipendkomiteen behandlet 638 søknader, som til sammen 725 søkere står bak.
Nå har dommen falt, til sammen 208 er tildelt prosjektstipend, som får til sammen 1059 månedsverk. I gjennomsnitt fikk altså mottakerne fem månedsverk hver, á 27 000 kroner. Og altså til sammen – 28 593 000 kroner.
Kvinneandelen er kraftig på vei opp i søkerbunken. Denne runden ble det tildelt stipend til 99 kvinner og 109 menn.
To av mottakerne er Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, som fikk en brakdebut med Gleden med skjeden i 2017. De to legene jobber nå med en bok om puberteten.
– Stipendet gjør det mulig for oss å kunne fokusere på skrivingen, slik at vi kan lage den boka vi mener jenter i puberteten fortjener. Fremover blir det skriving og så skal vi fortsette å snakke med jenter i målgruppen, sier Brochmann og Støkken Dahl.
– Pubertet er vanskelig å styre utenom, for de fleste av oss. Hva er topp tre av vanligste spørsmål å lure på for jenter som er på vei inn i puberteten?
– Jenter lurer på om de er normale og gode nok som de er. De har også mange konkrete spørsmål og ønsker seg tips og triks til et liv med kvinnekropp. Hvordan bruker man bind og tamponger? Hvordan blir man god på å kline? Hvordan slutter man å være så himla forelska etter at man har blitt avvist?
– Dere skriver at seksualundervisningen i skoleverket ikke dekker alle de informasjonsbehov som jenter har i puberteten. Hvor svikter det, mener dere?
– For det første settes det ikke av nok tid til seksualundervisning. Barna og ungdommene vi snakker med klager over at de lærer for lite og sitter igjen med masse spørsmål. Denne usikkerheten ser vi følger med dem videre i livet, selv som voksne. For det andre fokuserer seksualundervisningen for mye på hva man skal unngå, som sykdommer og graviditet, og alt for lite på glede, nysgjerrighet og nytelse. Særlig for jenter. Vi er nok redde for å seksualisere barna våre for tidlig og ender opp med å la ungdommene lære om kropp og seksualitet usensurert på nettet i stedet.
– Temaet er altså pubertet – for jenter. I hvilken grad vil gutter i puberteten ha glede og nytte av å lese denne boka?
– Dette er tenkt å være en bok for jenter, men vi tror så absolutt at en del gutter vil være interesserte i å lære mer om hvordan jenter fungerer også. I tillegg skriver vi mye om følelser, forelskelse, seksualitet og grensesetting, temaer som jo er universelle.
Om gutter i puberteten vil ha glede av den nye boka vår, kommer nok litt an på modenhetsgrad. Ideelt sett burde gutter få sin egen bok! Vi mener både jenter og gutter vil ha større glede av bøker som er skrevet direkte til dem, enn bøker som gaper over begge kjønn. Jenter og gutter møter på ulike utfordringer i puberteten, og lesere i den alderen er ekstra vare på om stoffet er relevant for dem. I den nye boka kan vi, som kvinnelige medisinere, gi jenter råd basert på vår medisinske kunnskap og våre egne erfaringer fra puberteten.
– Deres forrige bok, Gleden med skjeden, ble en stor suksess og rettighetene er solgt til 36 språk. Veldig morsomt – og kanskje litt overraskende? Jeg mener, er ikke underlivet strengt tatt oppdaget for lengst?
– Suksessen kom som en stor og gledelig overraskelse på oss. Men når vi tenker etter er det ikke så rart. Kvinner over hele verden vet alt for lite om kroppene sine. Kvinner føler seg unormale og alene med problemene sine, og forsøker å leve opp til umulige idealer. Det har vært en stor vekker for oss å se at kvinner i Norge lurer på det samme som kvinner i Polen, Russland eller USA. De fleste av oss vet kanskje hvor underlivet er, men det er på ingen måte nok å stoppe der når man skal lære seg å bli glad i det.