Johansen og Tønnesson møttes: For første gang to sakprosaprofessorer i Norge

Så ble de to: Nyslått sakprosaprofessor ved Universitetet i Bergen, Anders Johansen, besøkte i dag NFFs lokaler for et møte med ledelsen i NFF og sakprosaprofessor Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo. − Jeg håper jeg kan utfylle det området Johan Tønnesson har bygget opp av sakprosaforskning over så lang tid, sier Anders Johansen etter bare noen dager i sin nye jobb. Han ble formelt tilsatt 1. januar i år. − Du kommer også til å utvide feltet. Jeg er svært opptatt av det estetiskfaglige, men har jobbet mindre med det. Desto mer glad er jeg for at Anders Johansen er blitt min kollega i Bergen, sier Tønnesson.

Nyslått professor i sakprosa ved Universitetet i Bergen, Anders Johansen, kom i dag til Oslo for å møte ledelsen i NFF og sin kollega Johan Tønnesson, som siden januar 2006 har vært professor i sakprosastudier ved Universitetet i Oslo. Inntil nå har Tønnesson vært den den eneste professoren på dette fagområdet i Norge. Professoratet i Bergen er forfinansiert i tre år av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Deretter finanserierer UiB stillingen, på samme måte som stillingen i Oslo ble forfinansert av NFF og deretter videreført av UiO. Ønsket er at det skal bli et levende forskningsmiljø på sakprosa, på samme måte som det er innen skjønnlitteratur. For første gang kunne to norske sakprosaprofessorer møtes og glede seg over å ha fått en kollega.

− Det er en stor glede at Anders Johansen har fått denne stillingen. Jeg har fått en kollega, og en jeg kan samarbeide med – blant annet er det i løpet av møtene her bestemt at han skal være medredaktør i tidsskriftet Sakprosa., sier Johan Tønnesson.

− Vi kommer til å ha løpende kontakt om undervisning, konferanser og fagpolitiske spørsmål. Og ved at vi er to vil det vel bli slik at vi får minst dobbelt så mye oppmerksomhet rundt sakprosa som før? Jeg er ikke noen ambassadør for sakprosaen, men jeg tror at den i det lange løp vil tjene på kritisk forskning. Og jeg håper jeg kan utfylle det fagområdet Johan Tønnesson har bygget opp over lang tid, sier Anders Johansen.

− Du kommer også til å utvide feltet. Jeg er svært opptatt av det estetiskfaglige, men har jobbet mindre med det. Desto mer glad er jeg for at Anders Johansen er blitt min kollega i Bergen, sier Tønnesson.

Noe av det første Anders Johansen ønsker å jobbe videre med i sin nye stilling er databasen for retorikk, Virksomme ord.

− Det siste året har den ligget i dødvanne. Det er en kjemperessurs for forskere og lærere, og noe jeg vil utvikle videre. Noe av det vi har snakket om er mulige samarbeidspartnere til dette prosjektet, sier Johansen.

På bildet: (F.v.) styreleder i NFF, Jørgen Lorentzen, sakprosaprofessorene Anders Johansen og Johan Tønnesson og generalsekretær i NFF, Trond Andreassen.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.