Johansen-utnevnelsen kontroversiell av tre grunner

Tilsettingen av Anders Johansen (bildet) som Norges andre sakprosaprofessor ved Universitetet i Bergen var kontroversiell av tre grunner, mener Jo Bech-Karlsen, førsteamanuensis i journalistikk ved Handelshøyskolen BI i en kronikk i dagens Klassekampen. Han frykter ikke at Johansen ikke vil skape debatt. – Men de to professorenes betydning og fryktede hegemoni skal neppe overdrives. Målt mot nesten 40 førsteamanuenser og professorer som arbeider med skjønnlitteratur, er de, enn så lenge, bare to enslige svaler, påpeker han i kronikken.

Utnevnelsen av Johansen som ny professor er ikke ukontroversiell, og det av tre grunner: For det første vil noen mene at den faglige profilen og orienteringen til de to professorene er for lik. For det andre, og beslektet med det, vil det hevdes at Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening spiller en for framtredende rolle, i og med at denne interesseorganisasjonen finansierte de første tre årene av Tønnessons professorat og nå skal finansiere de tre første årene av Johansens professorat, før Universitetet i Bergen tar over ansvaret, skriver førsteamanuensis Jo Bech-Karlsen (bildet nederst) på kronikkplass i Klassekampen i dag.

Han mener det ikke er noen grunn til bekymring: Anders Johansen er en på alle måter uavhengig professor med både faglig frihet og en sterk kritisk sans å tilby offentligheten som ny sakprosaprofessor ved Universitetet i Bergen fra 1. januar i år.

Bech-Karlsen påpeker i kronikken at Johansen gjerne frambringer debatt i forskningsmiljøene:

- Et eksempel er nåværende instituttleder på Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Espen Ytreberg, som i en kommentarartikkel i Norsk medietidsskrift i 2008 opponerte mot Johansens tanke om at en fagskriver skal ha en stemme, skriver Bech-Karlsen og fortsetter:

- Det vil komme flere diskusjoner av denne typen! Men de to professorenes betydning og fryktede hegemoni skal neppe overdrives. Målt mot nesten 40 førsteamanuenser og professorer som arbeider med skjønnlitteratur, er de, enn så lenge, bare to enslige svaler

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.