– Næh, fekk æ stipend?
Nina Kristin Nilsen har fått ni måneders prosjektstipend for den eksotiske livshistorien om kvenske Jafet Lindeberg.
Nå drysser Det faglitterære fond over 34 millioner kroner ut til norske sakprosaforfattere.
Noen telefonsamtaler er morsommere enn andre. Nina Kristin Nilsen står bak en av de 570 søknadene som nå er blitt realitetsbehandlet av stipendkomiteen i Det faglitterære fond.
– E det sant?
– Ja, det er det.
– Du verden, kor artig!
Vårt bud om ni måneders tildelt prosjektstipend lander riktig pent hos mottaker Nilsen, som nå får en gyllen mulighet til å dykke ned i det forunderlige og fargesterke livsløpet til Jafet Lindeberg (1873-1962). I sin tid en av de mest kjente nordmenn i Amerika, godt hjulpet av oppdagelsen av betydelige gullforekomster og statusen som en av grunnleggerne av byen Nome.
– Jeg kom inn på hans historie gjennom arbeidet Sepp, en biografi om Leonhard Seppala, som kom ut i 2017, på Cappelen Damm. Deres historie var vevd tett sammen. Lindeberg var den store gullkongen i Alaska, men også så mye mer enn det. Det er et liv med mange sidehistorier. Vennskap og samarbeid med Roald Amundsen, oljeleting, byutvikling, reindrift, bank og skipsindustri. Han var slik en viktig samfunnsbygger i USA. På slutten av 50-tallet så Lindeberg mot hjemlandet, og mente at det kunne finnes olje utenfor norskekysten, men døde før han rakk igangsette oljeleting i Norge.
– I 1905 utkom romanen The Spoilers, basert på en av datidens største amerikanske rettsskandaler som fant sted i Nome, Alaska. Boken ble senere filmatisert fem ganger, hvor blant andre Gary Cooper og John Wayne portretterte Lindebergs rollefigur, sier Nilsen.
Hun selv har også en spennende bakgrunn: forfatter og eventyrer, har vært ti år på jordomseiling, bodd i den kanadiske villmarka med ulv og femti kuldegrader, og deltatt som frivillig under verdens tøffeste hundeløp: Iditarod i Alaska.
– Nå er jeg veldig glad for å få konsentrere meg om boka om Jafet Lindeberg, takket være stipendet!
I alt 34,6 millioner kroner deles nå ut fra Det faglitterære fond. 185 prosjekter fra 241 mottakere har mottatt støtte.
Stipendansvarlig Marit Ausland i NFFO sier at trenden fra vårens stipendrunde – selvhjelpsbøker, rettet innover mot den enkelte – ikke har holdt seg til høstens runde.
– Det er ikke tilfelle blant høstens søknader. Trenden i denne runden er at blikket er rettet mer utover og at budskapet er «trekk opp skjorteermene» og ta i et tak! Det er med andre ord mange kombinasjonsbøker det er søkt støtte til nå i høst, som forskningsformidling og hva du selv kan gjøre praktisk for å bøte på klimakrisen i form av gjenbruk, hage, mat og så videre.
Og til slutt det viktigste til alle forfattere som nå får melding om at de er tildelt stipend: pengene blir utbetalt i siste halvdel av januar 2020.