– Ny ordning for bibliotekvederlaget styrker kunstnerøkonomien

I den nye ordningen får 28 vederlagsberettigede organisasjoner til sammen 126 millioner kroner i bibliotekvederlag i 2019, noe som er en økning på 8 millioner fra året før.

Trine skei grande 5 foto mona lindseth

– Jeg er glad for sammen med bransjen å ha fått på plass en mer moderne ordning, som samtidig styrker økonomien i de mange kunstnerorganisasjonene. Vi håper med dette at flere norske kunstnere får nyte godt av inspirerende stipender som gjør dem i stand til å levere enda mer god kunst, sier kulturminister Trine Skei Grande, på Kulturdepartementets nettside.

Bibliotekvederlaget er en kulturpolitisk ordning der staten årlig gir et kollektivt vederlag for utnyttelse av verk som er utgitt i Norge og som er til utlån i offentlige bibliotek.
Pengene fordeles i ulike stipendordninger av organisasjonene selv og økningen bidrar dermed til å styrke kunstnerøkonomien.

Nå er det inngått en 3-årig avtale om vederlag for 2019 – 2021, med en årlig økning i takt med konsumprisindeksen. I avtalen inngår filmvederlaget som utbetales til Norsk filmvederlagsfond. Kulturdepartementet og representanter for 28 vederlagsberettigede organisasjoner, deriblant NFFO, har sammen jobbet for å komme frem til den nye beregningsmodellen som er tilpasset utviklingen i moderne bibliotekdrift, der utlånet både skjer fysisk og digitalt.

Tidligere fulgte vederlaget antall fysiske eksemplarer i bibliotekenes samlinger, mens det i den nye ordningen følger bestanden av unike verk tilgjengelig for utlån.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.