Nyttårsintervjuet: Alexander Sandtorv
Alexander Sandtorv tror at P.J.Harvey ville blitt en strålende sakprosaforfatter.
Alder: 32 år.
Bosted: Oslo.
Sist utgitte bok: Kjemi enkelt forklart, 2. utgave (Universitetsforlaget).
– PISA-undersøkelsen blant norske 15-åringer fra desember 2019 viser at gutter leser for lite bøker. Hvordan skal vi få de til å begynne?
– Dette er en problemstilling som engasjerer meg. Svaret er mangesidig, men en viktig faktor er å nå guttene – og hvis vi skal gjøre det kjønnsløst, barna – tidlig. Hvis vi eksponerer dem for bøker som oppleves fengende, interessante og morsomme så skaper vi også en positiv erfaring rundt det å lese. De oppdager at bøkene virkelig er unike, og tilbyr noe helt eget sammenliknet med annen underholdning. Bøkene inkluderer jo også leseren, og magien skjer i dette møte.
– Jeg mener derfor at mitt bidrag som forfatter er å skrive gode barnebøker. På den fronten kommer det mye nytt fra meg snart! Bibliotekene spiller også en viktig rolle her, og jeg kjenner mange bibliotekarer som brenner for å koble leser med riktig bok – nettopp for å skape disse gode øyeblikkene. Lesing er tross alt en livsstil.
– Hvilken bok skal du helt sikkert lese i 2020, som du ikke har fått tid eller anledning til å lese tidligere?
– Hver eneste overflate i leiligheten min er full av bøker, og for mange av dem har jeg ikke kommet til ennå. Jeg har også gleden av å kjenne mange forfattere som skriver så mye at jeg ikke klarer å lese fort nok. På listen over bøker som skal leses i 2020 er derfor Marie Auberts Voksne mennesker, Jessica Lönn-Stensruds Vi må snakke om bakterier, Åsmund Eikenes Sprut, og Anne Sverdrup-Thygesons Insektenes hemmeligheter. Ja, og sikkert mange jeg har glemt men som ligger begravd et eller annet sted i leiligheten min.
– Hvis du som forfatter/oversetter nå i 2020 skulle fått gitt et skriveråd til den yngre forfatter/oversetter-utgaven av deg selv i 2000 – hva ville det ha vært?
– Vær ydmyk – du har mye å lære!
– Hva er den beste sakprosaboka som ikke er skrevet ennå?
– Jeg jobber med en av dem akkurat nå. Det er bare å glede seg!
– Dilemma: skrive en dårlig bok som selger i 50 000 eksemplarer, eller svært god bok som selger i 50 eksemplarer?
– Jeg føler jeg skriver dårlige bøker som selger i 50 eksemplarer. Neida. Kunstneren i meg mener jo det er bedre å skrive en god bok, så får salget være det det er. Men jeg skulle gjerne hatt mer royalties, altså. Jeg vil jo helst skrive en god bok som selger i 50 000 eksemplarer – kanskje jeg kommer dit en dag.
– Hvilken artist eller kunstner burde begynne å skrive sakprosa?
– Artisten P. J. Harvey. Ufattelig mangesidig, alltid eksperimenterende med form og innhold, og en stor evne til å ta språket i bruk i sine sangtekster. Hun har også vist at hun har et særegent blikk, en evne til å løfte fram detaljene uten å miste perspektivet på det store bildet. Tenk hvilken sakprosa hun kunne skrive!
– Uansett sjanger: Hva er den beste setningen i en bok du har lest?
– Det er så ufattelig mange beste setninger – så mange at det i seg selv blir hele bøker. Men en jeg tenker ofte på, er fra Anne Franks dagbok (som jeg leste opprinnelig på engelsk)
“In spite of everything, I still believe people are really good at heart.”