Programmet til Norsk sakprosafestival 2024 er klart!
Torsdag 24. oktober er det igjen klart for Norsk sakprosafestival, som i år utvides til fem dager, inkludert eget program for barn og unge.
– For tolvte gang inviterer vi publikum til festival med noen av de klokeste samfunnsstemmene og skarpeste pennene vi har. En bråte med sakprosaforfattere og -oversettere vil formidle fra sine bøker og diskutere aktuelle samfunnsspørsmål gjennom en hel langhelg. Vi ser fram til en sosial og lærerik folkefest, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
Norsk sakprosafestival er en årlig feiring av norsk og oversatt sakprosa, og har som mål å løfte fram og sette fokus på all den gode sakprosaen som blir produsert her til lands. Festivalen ble etablert av NFFO i 2012, og har siden den gang blitt en festival i det norske sakprosamiljøet, som trekker både gamle og nye sakprosaforfattere og lesere.
Festivalen går av stabelen på Litteraturhuset i Oslo, og med årets festival har NFFO og Stiftelsen Litteraturhuset inngått et enda tettere samarbeid om festivalen.
– Den norske sakprosaen holder skyhøyt nivå, og er helt essensiell for å ha en opplyst befolkning. Vi vet også at sakprosa er en sjanger som kan friste nye grupper inn i lesingen. Derfor er det viktig for oss på Litteraturhuset å løfte fram sakprosaen og sørge for at den når fram til enda flere, sier leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.
Litteraturhuset har stått for programmeringen av årets festival, ved festivalsjefer Daniel Røkholt og Åshild Lappegård Lahn, godt hjulpet av et faglig råd bestående av NFFO-medlemmene Tore Skeie, Marte Spurkland, Hedda Vormeland og Tony Sandset.
– Norsk sakprosafestival har holdt til på huset i en årrekke, og nå gleder vi oss skikkelig til årets festhelg! I år har vi valgt å løfte fram sentrale temaer vi finner i den nye sakprosaen og i samfunnsdebatten for øvrig. Dette blir en anledning for leserne til både å få med seg mer av mangfoldet i sjangeren og lære nye forfatterskap å kjenne, sier festivalsjefene Daniel Røkholt og Åshild Lappegård Lahn ved Litteraturhuset.
Festivalen går av stabelen torsdag 24. oktober og varer til mandag 28. oktober. Lørdag er festivaldagen for voksne, med 19 arrangementer og 38 aktører i sving på alle Litteraturhusets scener.
FULLT PROGRAM OG BILLETTKJØP HER
Fjorårets satsing på barn og unge videreføres og styrkes i årets festival. Torsdag og fredag starter barneprogrammet med kunnskapsrikt forfatterbesøk for ungdomsskoleelever fra hele byen. Søndag er det festivaldag for barn og familier med tegnestund, rebus og kunnskapspåfyll fra forfattere om vikingtida, om naturen og dyrene, og om språk. Mandag er det duket for forfatterbesøk for 4.-klassinger, mens 1.-3.-klassinger får et tilbud tirsdag 29. oktober.
Om årets program
Årets festival vil fokusere på temaene historie og ideologi, naturkrise, konsentrasjon og digitalisering, og marginalisering og utenforskap, og festivalgjengerne på lørdag vil kunne følge ulike løyper gjennom dagen ut ifra hva som interesserer dem.
– I en tid preget av desinformasjon og der forståelser både av historien og samtiden i stadig større grad styres av ideologi, trenger vi gjennomarbeidet og faktasjekket informasjon for å orientere oss. Her er sakprosaen uvurderlig! Vi ser fram til kloke og lærerike programposter under årets festival, sier Røkholt og Lappegård Lahn.
Allerede fredag 25. kl. 18:00 tjuvåpner festivalen når Erika Fatland og Andreas Liebe Delsett inviterer til Kok en bokorm sammen med Kafe Oslo, med en spesiallaget meny inspirert fra Fatlands ferske bok Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium. Meny og billetter legges ut 1. oktober.
Se program for hoveddagen lørdag nedenfor, eller få full oversikt over program og billetter her.
12:00: Kaffe og mingling.
12:30: Åpning av festivalen, før forfatter Brynjulf Jung Tjønn vil framføre en nyskrevet tekst basert på sin kommende sakprosabok om Arve Beheim Karlsen og norsk rasisme, akkompagnert av jazzmusiker Kevin Vadsten.
13:30: Anne Sverdrup-Thygeson og Marit Beate Kasin om nedbygging av norsk natur og hva vi mister med Agnes Walton.
13:30: Sigurd Hverven gir en kort innføring i den vanskelige filosofen Hegel.
14:00: Jenny Jordal, Merete Franz og Bjørn Arild Ersland leverer hver sin appell om KI på vegne av hver sin yrkesgruppe.
14:00: Kristina Quintano og Rune Berglund Steen om kriminaliseringen av flyktningesolidaritet med Hilde Hagerup.
14:30: Erika Fatland og Morten Strøksnes vil snakke om historiske reiseskildringer og å reise i fotsporene til henholdsvis Henrik Sjøfareren og Carl Lumholtz med Trygve Riiser Gundersen.
14:30: Marte Ulltveit-Moe vil gi en kort innføring i hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn.
15:00: Solveig Mork Holmøyvik og Lisa Esohel Knudsen om kvinner og sinne.
15:30: Årets vinner av Rosettaprisen for beste sakprosa-oversettelse vil fortelle om boka de har oversatt, og utfordringer i prosessen med å overføre den til godt norsk.
15:30: Mikkel Berg-Nordlie vil gi en kort innføring i nyere samisk historie, undertrykkelse og rettighetskamp.
15:30: Ole Petter Hjelle og Hege Hellvik om hvordan vi kan ta tilbake tida og konsentrasjonen fra arbeidsliv og skrolling, i samtale med Marte Spurkland.
16:00: Hanne Eggen Røislien og Arve Hansen om ideologi og historieforfalskning i krigene Russland/Ukraina og Israel/Hamas, sammen med Per Christian Selmer Andersen.
16:30: Utdeling av bokhandelens sakprosapris og samtale med prisvinneren om boka de har skrevet.
16:30: Erlend Sjåvik gir en kort innføring i hvorfor han mener norsk boligpolitikk trenger en overhaling.
17:00: Bjørn Arild Ersland og Marte Spurkland om å skrive fra innsiden av klasserommet, ledet av Bår Stenvik.
17:00: Battle mellom Anna Blix og Torgeir Wittersø Skancke om hvilket dyr som er best: Sau eller ugle? Publikum får være med og stemme.
17:30: Lene Askj forteller om spion og humleforsker Astrid Løken, gjennom ord og bilder.
18:00: James Rebanks i samtale med Andreas Liebe Delsett om tradisjon og håndverk, og ærfuglvokterne på Vega.
18:00: Foredrag ved Terje Tvedt om hvordan stater omskriver historien for egne formål.
Programmet for barn og unge
Satsingen på barn og unge under Norsk sakprosafestival ble startet opp i fjor, og videreføres og styrkes i årets festival. Det blir tre dager med forfatterbesøk for påmeldte skoleklasser, mens det søndag 27. oktober vil være åpent program for barnefamilier med både tegnestund og rebus.
– Barn er nysgjerrige og kunnskapstørste, og den gjennomarbeidede sakprosaen er en viktig motvekt til de mange korte og ukritiske tekstene de møter i hverdagen. Vi vil inspirere barna til leseglede og vekke faglig engasjement sammen med et knippe dyktige forfattere og formidlere, sier leder for barne- og ungdomsprogrammet på Litteraturhuset, Taran Nordsveen.
Åpent program søndag 27.10:
11:00: Korleis snakkar skogen? Lese- og teiknestund med Trude Tjensvold. Frå 3-6 år.
11:30-13:30: Tegnverksted med Trude Tjensvold. Bli med å tegne en hel skog! Alle aldre.
12:00: Det kuleste fra vikingtiden med Martin Aas. For barn fra 6 år og oppover.
13:00: Er kråka den smarteste fuglen i klassen? Elisabeth Moseng forteller. Fra 6 år.
14:00: Ordenes hårreisende hemmeligheter med Ragnhild Holmås. Fra 6 år.
Program for påmeldte skoleklasser:
Torsdag 24.10: Forfatter Aina Basso forteller fra boka Dei dødsdømde til ungdomsskoleklasser.
Fredag 25.10: Forfatter Aina Basso forteller fra boka Dei dødsdømde til ungdomsskoleklasser.
Mandag 28.10: Ragnhild Holmås forteller fra boka Ordenes hårreisende hemmeligheter til 3.- og 4.klasser.
Tirsdag 29.10: Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng forteller fra boka Livet er livsfarlig! til 1.-3.-klasser.
Kontakt:
FESTIVALSJEFER
- Åshild Lappegård Lahn, 97710530
- Daniel Røkholt, 40645319
NFFO
- Kristine Isaksen, formidlingsansvarlig, 952 01 968