Ramsalte boksider i Skien
Det ble en prosalong med høy sjøgang på Litteraturhuset i Skien 14. november, med både heftig jakt på moderne pirater og ny og levende kunnskap om den største helten som har blitt fostret i Brevik.
Han er for de fleste kjent under navnet Cort Adeler, og er en av våre største sjøhelter. Men hvem var han egentlig?
– Cort Adeler ble født i Brevik i Telemark i 1622, som den gangen drev stor trelasthandel med Nederland. Nederland var den tids stormakt på sjøen, forteller forfatter og historiker Ole Henrik Gjeruldsen, som har skrevet biografien om Adeler og som denne kvelden ble intervjuet av Anne Spånem.
En sjøhelt blir til
Cort tok tidlig sikte på en karriere på sjøen, og reiste til Nederland som 14-åring for å starte sin karriere. Allerede som 17-åring fikk han sin ilddåp i et sjøslag, og han var tidlig i 30-årene da han tok tjeneste for bystaten Venezia som på den tiden lå i krig mot tyrkerne.
– Han var utvilsomt en dyktig mann, kunnskapsrik og en god leder. Og modig. I et av slagene han deltok i ble han såret flere ganger. Det står i en rapport fra 1657 at han fikk to sabelhugg i hodet og et i hånden. I tillegg ble han gjennomboret av en pil. Sånn blir en sjøhelt til.
Danmark-Norge slet på den tiden tungt i krigen mot svenskene og ønsket seg den dyktige Cort til å bygge opp og lede flåten.
– Det endte med at han fikk en svimlende høy lønn på hele 7000 riksdaler, noe som ga han den tredje høyeste lønnen i hele det dansk-norske embetsverket.
Cort Adeler ble en mektig mann, med nære forbindelser til kongehuset. Men da det igjen brøt ut krig i 1675, denne gangen mot Sverige, brøt det samtidig ut en tyfusepidemi som tok livet av Cort i 1675. Adeler ble 53 år gammel.
-Han var en dyktig mann, med uvanlige evner, så han kan Telemark med rette være stolte av, fastslår Gjeruldsen.
Tyvfiske i særklasse
Men også i våre dager finnes det nok av ramsalte historier til havs. Jakten på Thunder, skrevet av DN-journalistene Kjetil Sæter og Eskil Engdal, forteller én av dem. I prosalongen ble Kjetil Sæter intervjuet av Varden-journalist Fredrik Nordahl.
Journalister jakter alltid på gode historier, og en god historie kan man finne hvor som helst.
– Interpol har jo sånne wanted-postere på sidene sine. Nesten som i ville vesten, bare ikke så kule. Der fant vi terrorister og narkohaier. Og en båt, forklarer Kjetil Sæter.
Det er selvsagt smugfiske det handler om.
– Tallene er voldsomme. 20 prosent av all fisk som tas, fiskes ulovlig. Båtene er ute og fisker i Antarktis 3-4 måneder i strekk og kan lett håve inn fem millioner dollar på én tur.
Jakt gjennom 12 land
Men hvordan slå kloa i en båt som knapt noen har sett? Et spøkelsesskip som har vært svartelistet siden 2006?
– Det løsnet litt da vi fikk kontakt med kapteinen på en av båtene til Sea Shepherd.
Dermed var jakten i gang. Og mens Sea Shepherd jakter på Thunder, jakter Eskil og Kjetil på bakmenn og mannskap, verden rundt. Det fører dem blant annet til lugubre barer i Spania, til sammen 12 ulike land.
Og etter mange måneders møysommelig arbeid ble det hele sydd sammen, til en spennende true crime.
– Det viktigste etterspillet, er nok den økte medieomtalen og bevisstheten rundt dette. For selv om man ikke kan redde verden med å skrive en bok, er det fint å se at i den lille historien ligger en større historie. Og at den kan utgjøre en forskjell, avslutter Kjetil Sæter.