Rosettaprisen til Tove Bakke

Tove Bakke ble torsdag kveld tildelt Rosettaprisen, for beste oversatte sakprosabok i 2020.

20210930 hieronymusdagen 020
Tove Bakke fikk overrakt Rosettaprisen fra NFFOs styreleder Aage Borchgrevink under oversetternes årlige festdag i Oslo torsdag kveld.

Rosettaprisen er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings (NFFO) pris for oversettelse av sakprosaverk. Bakke fikk overrakt prisen under en seremoni i Ingeniørenes hus torsdag kveld, og hun fikk den for sitt arbeid med Emmanuel Carrères bok Riket (Le Royaume), utgitt på Pelikanen forlag i Stavanger.
Les om tidligere prisvinnere her

Første på førti år

– Hurra! Det kan aldri bli nok litteraturpriser, sier en strålende glad prisvinner.
– De som tyter om at det for mange, aner ikke hva det er å skrive ei god bok eller å oversette den. Tenk at jeg skulle få pris for min første sakprosabok på førti år! Og at ei bok om Paulus og Lukas og de tidlige kristne skulle være så artig! Både å lese og skrive om igjen på norsk, sier Tove Bakke.
Juryen sier blant annet dette om oversettelsen:
“Resultatet er en oversettelse som ikke bare er en fryd å lese, men som støtt føles like autentisk som et originalverk. Tove Bakke mestrer så godt kunsten å tilegne seg originalverket og gi den rette, “naturlige” utformingen på norsk."

Meld på bøkene!

Juryen har bestått av Ole Jan Borgund, Kristina Solum og Susanne Bergan. Vinneren får tildelt 50 000 kroner og et kunstverk.
Det er tredje gang Rosettaprisen deles ut. I år var 18 bøker påmeldt av forlag, og i tillegg har juryen funnet fram til ytterligere 61 bøker som de har sett nærmere på. Juryen bemerket dette i sin prisvinnertale i torsdag kveld:
– Det er verdt å merke seg at av de bøkene som til slutt kom med på kortlista, var bare to forhåndsnominert. Hele tre var det altså ikke. Budskapet til forlag og sakprosaoversettere er: Meld på de gode bøkene. Det lønner seg, lød oppfordringen fra juryleder Ole Jan Borgund.

Du kan lese et lengre intervju med Tove Bakke i NFFOs medlemsblad Bulletin, som kommer i postkassene rundt 6. oktober. Intervjuet vil også bli publisert på nffo.no.
Og hele juryens tale om vinneren kan du lese i lenke rett under her.

20210930 hieronymusdagen 017

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.