Søk skriveopphold på Svalbard!
Slik lyder anbefalingen fra forfatter og fotograf, Kristin Folsland Olsen. Hun tilbrakte to måneder i Longyearbyen hos Artica Svalbard tidligere i år. Nå har andre NFFO-medlemmer muligheten til å søke opphold.
Kristin Folsland Olsen fikk godt utbytte av sitt opphold og har gode råd til medlemmer som vurderer tur til Svalbard. Søknadsfristen for opphold i 2024 er 15. oktober 2023. Du kan lese mer om Artica Svalbard og hvordan du søker opphold her.
Hvordan var oppholdet ditt? Og hva fikk du ut av det som forfatter?
- Oppholdet på Svalbard var aldeles strålende. Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk muligheten til å tilbringe i overkant av to måneder i Longyearbyen hos Artica. Boken jeg jobber med har arbeidstittel «Frosne horisonter», og store deler av innholdet omhandler Svalbard. Det var derfor utmerket å få kunne tilbringe tid i det moderne Svalbard.
- Det å få muligheten til å være over en lengre periode, gjør at man kommer inn i Svalbardtralten, og får en bedre forståelse for både lokalmiljø og livet i Arktis generelt.
- Jeg skrev mindre enn planlagt, men fikk mer påfyll og inspirasjon enn forventet. Det jeg er aller mest fornøyd med rundt skriveprosjektet, er at jeg fant en løsning på hvordan boken skal avsluttes. Med dette Svalbardoppholdet var det en ring som ble sluttet.
Vil du anbefale andre NFFO-ere å søke?
- Jeg vil på det sterkeste anbefale andre NFFO-ere å søke skriveopphold på Svalbard. Lisa og Charlotte på Artica er superhyggelige, og behjelpelige med å legge til rette. Jeg stortrivdes i leiligheten som har enkel og koselig standard. Beliggenheten er optimal, med kort gangavstand til sentrum, noe som er takknemlig når snøstormen herjer og man ikke har bil eller snøskuter.
- I Longyearbyen er det god tilgang til kunnskap og historie. Biblioteket har et rikt utvalg av polarlitteratur og museet er vel verdt flere besøk. Det skjer mye kulturelt, med relevante foredrag, utstillinger og konserter.
- Det å få muligheten til å være over en lengre periode, gjør at man kommer inn i Svalbardtralten, og får en bedre forståelse for både lokalmiljø og livet i Arktis generelt.
Som kjent er det dyrt å oppholde seg på Svalbard, så det økonomiske aspektet at man får dekket opphold har stor verdi.
Har du noen råd du vil dele med andre NFFO-ere som ønsker et opphold på Svalbard?
- Artica har et ønske om at residentene skal gi et bidrag til lokalsamfunnet ved å dele med seg fra sitt prosjekt. Jeg holdt foredrag for ungdommene på Svalbard Folkehøgskole. Det opplevde jeg som en givende seanse som ble svært godt mottatt. Det gav også nyttig tilbakemelding på prosjektet. Jeg vil oppfordre kommende residenter til å gjennomføre noe lignende.
- Et annet råd jeg vil gi er: Vurder hva som er det viktigste for ditt prosjekt før du velger årstid for ditt opphold. Ønsker du mest skrivefokus – reis i mørketiden, ønsker du påfyll og inspirasjon – velg en lysere del av året og kom deg ut på tur! Husk dobbel stillongs og ansiktsmaske!
Artica Svalbard er et «Artist Residency-program» som gir ulike typer kunstnere og skribenter mulighet til å bo og jobbe på Svalbard i en periode fra fire uker til tre måneder. Søknadsfristen for 2023 er 15. oktober. Du kan lese mer om Artica Svalbard og hvordan du søker opphold her.