Stipendprogrammet i Ukraina fortsetter

Nå er NFFOs og Kopinors stipendprosjekt i Ukraina sikret videre liv, med ti utdelinger årlig i tre år.

Pen Ukrainas leder Tetyana Teren sammen med lederen av NFFOs internasjonale komité, Jørgen Lorentzen (t.v.) og NFFOs styreleder Aage Borchgrevink etter at den første samarbeidsavtalen ble underskrevet på Lillehammer i mai i år.

Denne måneden ble de første midlene fra Nansen-programmet for Ukraina for å styrke Ukrainas sivilsamfunn, tildelt. NFFO er med i programmet, som ledes av den Kyiv-baserte Nobelprisvinneren Center for Civil Liberties og Den norske Helsingforskomité.

Satsing på sivilsamfunnet

Tidligere i år ble det kjent at NFFO i samarbeid med Kopinor lanserer et eget stipendprogram for ukrainske forfattere, og i oktober ble stipender delt ut til ti mottakere.

Nå videreutvikles programmet med støtte fra Nansen-programmet, som en ledd i en større satsing på Ukrainas sivilsamfunn. Programmet ledes av den Kyiv-baserte Nobelprisvinneren Center for Civil Liberties og Den norske Helsingforskomité. Flere norske forlagsbransjeorganisasjoner er også med i stipenddelen av programmet.
– Programmet skal styrke lokale ukrainske organisasjoner i deres arbeid med menneskerettigheter, avdekke korrupsjon, og være pådrivere for demokratiske og inkluderende reformer lokalt, sier sier generalsekretær Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité .
– Arbeidet skal også bidra til undervisning i menneskerettigheter og styrke frivillige organisasjoners kompetanse. Sivilsamfunnet spiller en avgjørende rolle i å holde samfunnshjulene i sving i den pågående krigen, og for å sikre en demokratisk fremtid for Ukraina.

Det nasjonale, felles minnet

Jørgen Lorentzen fra internasjonal komité i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er naturligvis glad for at stipendprosjektet fortsetter inn i dette programmet.

– Vi har lang erfaring til å dele ut stipendmidler enn til våre egne, men i den verden vi lever i nå har vi godt av å bidra med internasjonal solidaritet. Å bidra til at ukrainske forfattere kan skrive og bearbeid i tekst den virkeligheten de står i nå, bidrar til å bygge demokratiet i Ukraina. Dette er en del av det nasjonale, felles minnet, som det er en ære for oss å få være med på å bidra til, sier Jørgen Lorentzen.

Flere av de litterære organisasjonene i Norge er også med i prosjektet.
– Dette programmet er et omfattende felles initiativ fra Litteratur-Norge for å støtte forfatterkolleger i Ukraina. Sammen med PEN Ukraina, Den norske Forfatterforening, NFFO og Forleggerforeningen skal det deles ut ti stipender i de tre kommende årene til bokprosjekter og slik dokumentere krigen og samtiden gjennom både faglitteratur og skjønnlitteratur. Man bygger ikke demokrati uten kultur, sier Jørgen Lorentzen.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.