– Ikke opplevd maken
Forlagene blør, bokhandlene blør – og naturligvis forfatterne og oversetterne. Forleggerforeningens Kristenn Einarsson har ikke opplevd maken i sine 44 år i bransjen.
– Vi må prøve å få den flotte, norske litteraturmodellen så uskadet som mulig gjennom dette, sier Einarsson.
Noe korona-nedstemt tok vi kontakt med en av nestorene i norsk bokbransje, Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den Norske Forleggerforening. I vår nedgangssnakk fant vi heldigvis også en “fighting spirit”.
– Fra et forleggerperspektiv i koronakrisen: hvor brenner det mest nå?
– Nå treffer nedgangen i varehandelen bokbransjen også. Det betyr at omsetningen vil falle fremover, antakeligvis kraftig.
– Hvor kritisk er det i forlagshusene, er permitteringer av ansatte rett rundt hjørnet?
– Dette blir kritisk. I en spørreundersøkelse i forrige uke svarte 55 prosent av forlagene som svarte at de planlegger permisjon. Jeg antar at om vi stiller spørsmålet senere denne uka vil prosenten ha økt.
– Vi vet jo at små- og mellomstore forlag ofte har små marginer i sin drift. Kan vi risikere at en del av de rett og slett går dukken?
– Ja, om vi ikke får gode nok generelle og bransjespesifikke tiltak som kan bidra til at vi får med oss bredden av forlag gjennom krisen.
– Hva er den viktigste jobben for dere i forleggerforeningen nå i disse dager?
– Få myndighetene til å forstå bransjens problemer og komme opp med tiltak raskt. Sammen med andre og på egen hånd har vi kommet med flere forslag. I tillegg må vi sørge for at medlemmene har så god informasjon som mulig. Midt oppe i alt dette er jeg stolt av hvordan bransjen og forlagene har stilt opp for å legge forholdene til rette for at skole- og undervisningsåret skal kunne gjennomføres ved å stille svært mange digitale læremidler til disposisjon. Senest i dag (23.3) ble digital tilgang til hele bokuniverset åpnet så lenge bibliotekene er stengt.
– Du har et langt og rikt bokliv – slike tider som dette har du neppe opplevd før?
– Etter 44 år – Nei!
– Hva tenker du om det?
– Folk leser nå og de vil lese i framtida. Vi må prøve å få det jeg kaller den flotte norske modellen for utvikling og formidling av litteratur så uskadet som mulig gjennom dette. Så er det ganske mange som har større utfordringer enn oss. Dette skal vi få til!