Dobbel Brage til Hessen!

Det ble full uttelling for Dag O. Hessen under årets Bragepris-utdeling: han fikk prisen for beste sakprosabok OG selveste Hedersprisen. Thomas Horne ble sakprosavinner i åpen klasse.

Dag på trappa i lite
Dag O. Hessen på trappa hjemme med bok, blomster og to Bragepris-statuetter. Foto: Res Publica

For første gang i historien har en og samme forfatter vunnet to priser i ett Brage-år. Torsdag kveld ble NFFO-medlem Dag O. Hessen tildelt prisen under et digitalt arrangement. Det er Stiftelsen Den norske Bokprisen som står bak prisen, og Forleggerforeningen som er ansvarlige for arrangementet.
Hessen får prisen for årets beste sakprosabok med Verden på vippepunktet, utgitt på Res Publica forlag. De andre nominerte var Erika Fatland for Høyt (Kagge), Alfred Fidjestøl for Mine kamper (Gyldendal) og Sigrun Slapgard for Eit hemmeleg liv (Samlaget).

Oppvåkningsår

– Jeg visste jo at jeg hadde 25 prosent sjanse for å vinne. Men jeg har vært nominert en gang før, med C – Karbon – en uautorisert biografi i 2017 – så jeg stålsatte meg for at det ikke skulle bli pris. Så da ble det ganske uvirkelig at jeg nå sitter her med to priser på en og samme dag, sier Hessen.
Hans bok om klimaendringene er blitt tatt godt imot av kritikere og det lesende publikum.
– Jeg tror 2019 var et oppvåkningsår for mange, hva gjelder klima- og miljøforandringer. Det har utviklet seg dramatisk med bresmelting, skogbranner og andre forhold i negativ retning, samtidig som det har kommet internasjonale rapporter som slår fast hvor dårlig det står til med miljøet. Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger på boka, og fra mange ulike miljøer. Det er mange som har et genuint ønske om å komme med positive bidrag i klimakampen.
– Derfor har jeg merket at det har tatt litt av med denne boken. Jeg må få lov å skryte av forlaget som har gjort mye for å løfte den opp og få den inn på radaren for et større publikum, sier Hessen.

Fagformidling

– Det at du nå også har fått hedersprisen må vel sies å være en seier for forskningsformidlingen også?
– Ja, det vil jeg si. Forskningsformidling har endret seg fra å være tørr skolefjernsyns-aktig, til å bli litteratur som byr på personlige opplevelser, som heller mot skjønnlitteraturen i formen. Det nytter ikke lengre å skrive knastørt nå, det vil ikke nå fram. Det er ikke noe gøy å skrive det heller.
– Nå ser vi at vi også har hatt suksess med kurs i fagformidling på Universitetet i Oslo, og det er komme til en rekke fremragende formidlere som Henrik Svensen, Anne Sverdrup-Thygeson, Anja Røyne og flere andre som viser vei.

I åpen klasse som i år var for nyttebøker for voksne og barn/ungdom, vant Thomas Horne Brageprisen for Den store klimaguiden, utgitt på forlaget Press.
De andre nominerte var Johannes Slettedal og Martin Aas for Nettvett med Johannes. Bli smart på internett! på Gyldendal Norsk Forlag, Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge for Snaponomi – bli supergod på egen økonomi på Vigmostad & Bjørke og Olav Schewe og Barbara Oakley for Superhjernen. De beste strategiene for læring, på Universitetsforlaget.

Vi gratulerer alle vinnere og nominerte!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.