Nå kan du søke plass på NFFOs forfatterskole!

Til høsten starter en ny runde med NFFOs forfatterskole med Bjørn Arild Ersland. Dette er en del av NFFOs storsatsing på sakprosa for barn og unge. Vil du bli en av 12 utvalgte elever?
Søk innen 2. mai!

Fra det første året med NFFOs forfatterskole. Brageprisvinner Ragnhild Holmås til høyre. Synne Ulltang til venstre.

Enten du er etablert forfatter eller helt fersk, kan NFFOs forfatterskole bli en spennende inngang til barnelitteraturen. Vi gjentar suksessen fra de tre første årene med forfatterskolen, og håper at også etablerte forfatter, både skjønnlitterære- og sakprosaforfattere kommer til å søke. Gjennom et helt skoleår skal vi jobbe med sakprosa for barn og unge. Sammen skal vi utforske sjangeren på en måte som åpner for undring og fag både hos forfatter og leser. Hovedlærer er Bjørn Arild Ersland, og med seg som skrivelærer har han Hilde Hagerup. Begge med professorkompetanse i skrivekunst for barn.

Søknadsfristen er 2. mai.

Ragnhild Holmås og Elisabeth Moseng var elever ved NFFOs forfatterskole, og de har nå debutert med hver sin sakprosabok for barn. Les intervju med dem her.

Allerede er det utgitt fem bøker fra forfattere som har gått på forfatterskolen – og det toppet seg i fjor, med Ragnhild Holmås som fikk Bragesprisen for Ordenes hårreisende hemmeligheter.

Oppfordrer personer med flerspråklig bakgrunn til å søke

– Da vi lanserte forfatterskolen i 2021 var det for å øke antallet sakprosabøker for barn og unge og styrke forfatterbestanden. Nå begynner bøkene å komme ut av elever fra det første forfatterkullet, og jeg er svært glad for at styret har gitt grønt lys til to nye forfatterkull (2023/24 og 2024/25). Nå er skrivelærerne Bjørn Arild Ersland og Hilde Hagerup og jeg spente på hvem som søker i år, sier Kristine Isaksen, som er NFFOs prosjektleder. Hun oppfordrer personer med flerspråklig bakgrunn til å søke.
– Som elev på skolen får du blant annet en innføring i hvordan skrive for barn og ikke voksne, samspillet med illustratør og faglig etterrettelighet.

– Som elev på skolen får du blant annet en innføring i hvordan skrive for barn og ikke voksne, samspillet med illustratør og faglig etterrettelighet.

– Skolen vil ha fokus på språk, framstilling og litterære virkemidler. Målet er at elevene skal få hjelp til å utvikle sitt eget språk og at dette resulterer i et ferdig bokmanus når skoleåret er over, sier Isaksen.

Elevene får også med seg en god dose bransjekunnskap siden bl.a. normalkontrakten, innkjøpsordningene, bokrådene i bokhandelerne og potensielle formidlingsarenaer er tema på samlingene.

Det er obligatorisk for elevene å delta fysisk på samlingene. Skolen er helt gratis, og NFFO dekker reiseutgiftene til dem som bor utenfor Oslo.

Dette er datoene for samlingene i lokalene til NFFO i Uranienborgveien 2 i Oslo:

  • 13.-14. september
  • 22.-23. november
  • 17.-18. januar 2025
  • 28. februar-1.mars
  • 11.-12. april

Elevene må ha god kapasitet til å utvikle sitt eget manus gjennom skoleåret, og bidra med lesninger og innspill til sine medelevers manus. På hver samling vil en anerkjent forfatter dele sin skrivemetode, og det forventes at elevene har lest utvalgte bøker av forfatteren før samlingen. Det opprettes en teams-kanal som all kommunikasjon og dokumentdeling vil foregå i. Når skoleløpet er ferdig, ber vi alle fylle ut et evalueringsskjema.

Inntak skjer på følgende vis:

  • Skriv maksimalt tre sider á 2000 tegn med mellomrom om temaet oppvask. Teksten bør være et utdrag fra et kapittel, vi ønsker å få et inntrykk av hvordan du skriver.
  • Teksten skal være et utgangspunkt for en barne- eller ungdomsbok. Du velger tilnærming selv – det kan for eksempel være en psykologisk, fysiologisk, historisk eller en dokumentarisk tilnærming, men det må være sakprosa.
  • Til besvarelsen må du redegjøre for målgruppe.
  • Skriv også litt om hvorfor du ønsker å bli tatt opp til skolen og legg ved maks en sides CV.
  • Teksten til opptaket er ikke nødvendigvis den eleven skal jobbe med gjennom året. Det kan være en helt annen tekst.

Send søknad til Kristine Isaksen innen 2. mai. Søkerne får svar senest 10. juni. Vi ber om at all tekst legges ved e-posten i ett vedlegg, slik at all relevant informasjon enkelt kan deles med skrivelærerne.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.