Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

– Gi visum til skribenter på rømmen!

Situasjonen blir stadig vanskeligere for opposisjonelle i Hviterussland.
– Etter å ha snakket med skribenter på rømmen, ser jeg at det viktigste nå er å gi visum til dem som har behov for det, sier Nina George, president i European Writers’ Council (EWC), hvor også NFFO er medlem.

Hviterussland
– Forfulgte hviterussiske skribenter bør gis visum i andre land, oppfordrer Nina George, president for European Writers’ Council (EWC).

Forrige uke lovet landets president, Aleksandr Lukasjenko, å «ta hånd om» organisasjoner som skaper «uro», skriver Aftenposten 28. juli. Siden da har razziaer og arrestasjoner rammet hviterussiske journalister og menneskerettighetsorganisasjoner hardt.
Mer enn 50 ikke-statlige organisasjoner er blitt beordret om å legge ned. Aktivister rømmer landet. Lukasjenkos grep beskrives som “en radikal utrensning innenfor menneskerettighetsorgansiasjoner og medie- og kultsektoren.”

– Foreninger for forfattere og journalister i Hviterussland får brev fra myndighetene om at de må sende over alt de har av dokumenter fra de siste tre årene. Fra disse dokumentene finner myndighetene på grunner til å anmelde dem. Andre blir vilkårlig arrestert, sier Nina George.
Hun mener at andre land må gi plass til dem som nå blir forhindret i å drive sine virksomheter.
– La dem studere og jobbe der. Og la dem dele av sine erfaringer og meninger i den frie pressen. Det ville Lukasjenko hatet, sier George.
Hun legger til at hun ser en urovekkende utvikling i nærområdene.
– Jeg blir redd når jeg ser angrepene på LHBT-skribenter i Ungarn. Jeg blir redd når jeg ser til Polen, redd når jeg ser til Slovenia. Vi må gjøre noe med monsteret vi ser i Hviterussland, for dette monsteret kan være et virus: smittsomt, sier Nina George.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.