Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Statsstipend til Anne Bitsch og Rune R. Moen

– Koronakrisen går ikke bare på menneskeliv og helsa løs, men ødelegger jo også eksistensgrunnlaget til mange kunstnere og frilansere. Så dette er jeg veldig glad for, sier oversetteren Rune R. Moen.
Han og forfatteren Anne Bitsch er nå tildelt arbeidsstipend fra Statens kunstnerstipend.

Collagekunst

Tirsdag ble 881 stipender delt ut fra Statens kunstnerstipend. – Vi er veldig glade for at vi i år har fått én splitter ny hjemmel fra Statens kunstnerstipend, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
– Siden én gammel hjemmel ble ledig i år, er det dermed to verdige mottakere vi kan juble for. I disse krisetider er det ikke vanskelig å se betydningen av at vi har statlige stipender som gjør at flere kan bruke mer tid på å skrive og oversette faglitteratur, sier Vestbø.

Frilanserangsten

Oversetter Rune R. Moen er en av to mottakere i år, og kan nå motta statsstipend i tre år. Han er naturlig nok veldig glad for tildelingen.
– Trygghet er undervurdert og et svært ukjent fenomen for frilansere. Faste innbetalinger har jeg ikke hatt siden en gang på nittitallet. Jeg prøver kontinuerlig å si til meg selv at det ikke spiller noen rolle, at det ikke er noen grunn til at det plutselig ikke skal gå lenger, men usikkerheten ligger der konstant som en slange i gresset. Jeg kaller det frilanserangst. Den pleier å blusse opp minst én gang i året. Det skal bli godt med en pause fra den.
– Hvilke prosjekter skal du nå jobbe med?
– Det første blir The Lonely Century av Noreena Hertz. Deretter The Book You Wish Your Parents Had Read, av Philippa Perry. Så får vi se. Vanligvis svømmer jeg med neseborene så vidt over vannflaten. Nå kan jeg svømme med hevet hode og rolige tak, så får vi se hva som kommer drivende, sier Rune R. Moen.

Bekymret for andre

Anne Bitsch fikk også et glimt av lys, med tildeling av to års arbeidsstipend.
– Det er ikke til å legge skjul på at jeg i likhet med mange forfatterkolleger og kunstnere har en tung tid om dagen, så dette var både en hyggelig anerkjennelse av mitt arbeid og et stipend som kom i grevens tid.
– Koronakrisen går ikke bare på menneskeliv og helsa løs, men ødelegger jo også eksistensgrunnlaget til mange kunstnere og frilansere på grunn av alle oppdragene som kanselleres for tida. Det er så vondt å høre om alle som sliter. Jeg tror i særdeleshet at vi som skriver sakprosa kommer til å oppleve tøffe tider fremover, så akkurat i dag går mine tanker til alle forfatterkolleger som bekymrer seg for fremtiden.
– Samtidig ser jeg frem til å jobbe videre med de prosjektene NFFO og Fritt Ord – og nå også Kulturrådet – de siste årene har gitt meg støtte til å realisere. Og så gleder jeg meg over alle de andre flinke folka som også har fått innvilget sine søknader i dag. Man blir jo ekstra motivert til å jobbe hardt for penga når kriser som dette inntreffer.
– Hvilket prosjekt er det som nå kan realiseres fra din hånd, med dette stipendet?
– Jeg har søkt om støtte til arbeid med to sakprosaprosjekter, som skildrer fremveksten av norsk nasjonalisme i perioden 1979-2019. Bøkene handler om utvalgte historiske hendelser og særtrekk ved de nasjonalistiske miljøene i to ulike tidsperioder og skal blant annet analysere hvorfor folk tiltrekkes av disse miljøene.
– Jeg vil dessuten undersøke hva som har endret seg i løpet av de siste 40 årene og finne ut av hvilke tanker og fortellinger nasjonalister har om tema som likestilling, innvandring, kultur og kulturell egenart. Endelig skal jeg jobbe med en vitenskapelig artikkel som handler om samfunnets respons på voldelig ekstremisme i tidsperioden, med spesielt fokus på straffeforfølgelsen av dette, sier Anne Bitsch.

Arne Vestbø håper nå at mange nå melder seg til neste søknadsfrist til Statens kunstnerstipend.
– Fristen for 2020 er 16. oktober kl. 13. Vi oppfordrer alle faglitterære forfattere og oversettere til å huke av i kalenderen allerede nå!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.