Prosalong i Skien: Huet. Med Ylva Østby og Mia Tuft
Bli med på et spennende dypdykk ned i et av psykologiens pionerområder. Forfatterne som viser vei, står på trygg faglig grunn, våger å forenkle og behersker fortellerkunsten til det fulle.
![](/dynamic_images/49d14320752808a261e0796084e7c0adddc7ef9e/1050x592/3580-20210825110455698101.jpeg)
Det skal handle om huet. Om hjernen og hukommelsen. Er du på jakt etter en snarvei inn i tung fagkunnskap, da har du kommet på rett sted denne novemberkvelden.
I boka Å dykke etter sjøhester, som Ylva Østby har skrevet sammen med søsteren Hilde Østby, settes hukommelsen inn i en historisk og kulturell sammenheng. Søstrene Østby har intervjuet både arkitekter, operasangere, etterforskere, sjakkspillere, skuespillere, forfattere og en Utøya-overlevende i boka og reflekterer over hukommelsens betydning for blant annet klimaspørsmålet, Snøhettas fremgangsmåte og Linn Ullmanns forfatterstrategi. Og hva er forskjellen på samleminner og minnehoper? Husker hjernen alt vi gjør? Få vite mer om dette og om nyttårsforsetter og dager som går i ett, og i det hele tatt.
I Epilepsi. Et vindu inn i hjernen, som Mia Tuft har skrevet sammen med kollegaen Karl Otto Nakken, får vi blant annet forklart at epilepsi gjennom historien har vært forbundet med en rekke forskjellige fenomener. At folk i middelalderen mente at både epilepsi og en rekke andre sykdommer var et resultat av onde ånder. Epileptiske anfall ble sett på som kroppens kamp mot disse åndene, og for å drive dem ut hendte det at folk boret hull i skallen på den som var rammet. Senere ble andre behandlingsformer tatt i bruk, som å drikke blod fra alvorlig kriminelle etter halshugging, eller å spise hodeskallene deres, etter at de var blitt pulverisert og blandet ut med andre midler, som urter.
Samtaleleder er Martin Kvamsdal.
Merk! Det er gratis inngang for NFFO-medlemmer, men det må likevel løses ut billett, av smittevernhensyn.
Klikk her for billett