Ettårig arbeidsstipend til Rune R. Moen

Rune R. Moen fra Hamar ble i dag tildelt NFFOs ettårige arbeidsstipend for frilansoversettere.

20190926195309 3
Rune R. Moen er tildelt NFFOs ettårige oversetterstipend. Bildet fra tildelingen av Rosettaprisen, som han vant i 2019.

Stipendet deles ut én gang i året, og fredag 23. juni avsluttet stipendkomiteen sitt arbeid.
– I år fikk vi inn fire søknader om ettårig arbeidsstipend til oversettere, og vi skulle selvfølgelig ønske at det var flere som søkte om dette stipendet. Det var likevel gode søknader som behandlet av komiteen, og det har nok ikke vært lett å bli enige om kun en kandidat, sier stipendrådgiver og stipendkomiteens sekretær Henrik Nergaard.
– Stipendet til Rune R. Moen er derfor velfortjent, og jeg håper det kommer godt med. Jeg vil samtidig anbefale de som ikke nådde opp i år til å søke prosjektstipend til oversettere. Prosjektstipendet behandles fortløpende, så man kan søke når man vil på året, sier Nergaard.

Rune R. Moen er naturligvis en lykkelig stipendmottaker denne sommerfredagen, I rene kroner utgjør stipendet 300 100 kroner.
– Stipendordningene vi har i Norge, deriblant NFFOs stipender, lar oversettere og forfattere få en smak av en følelse som ikke er spesielt utbredt i denne yrkesgruppen: trygghet. Alle som har prøvd, vet at det er en utfordring å leve som frilanser. Et slikt stipend gjør den utfordringen litt lettere. Det er sånn jeg kommer til å bruke stipendmidlene også. Jeg møter fredag ettermiddag med en trygghetsbasert lykkefølelse kombinert med en følelse jeg kjenner godt fra før: stress på grunn av et annet prosjekt, sier Rune R. Moen.

– Hva konkret skal du bruke pengene på?
– Stipendet gjør det lettere å kaste seg over krevende arbeidsoppdrag. I mitt tilfelle gjelder det i første rekke det statsvitenskapelige verket Autocracy Inc. av Anne Applebaum. Henne påstand er at det foregår et samarbeid mellom autokratiene i verden, ikke som en skjult klubb bestående av James Bond-skurker, men i et nettverk der autokratiske regimer, som ofte er internasjonale pariaer sett fra vestlig ståsted, søker alternative samarbeid. Resultatet av dette samarbeidet er det Applebaum kaller Autocracy Inc. Samarbeidet springer ut av de forskjellige elitenes ønske om å bevare egen makt og rikdom, og tar form av innbyrdes avtaler mellom verdens forskjellige autokratier.
– Dette er en svært viktig bok sett fra et demokratisk ståsted. Applebaum understreker følgende: Det finnes ingen naturlig liberal verdensorden, og det finnes ingen regler hvis ingen håndhever dem. Det er dette man i statsvitenskapen omtaler som internasjonalt anarki.
– I tiden vi er inne i nå, der det er enda tydeligere enn før at sannhet er en flyktig størrelse, føles det meningsfylt å bruke tiden på å jobbe med et slikt verk. Kanskje vil også det gi meg en slags følelse av trygghet, sier stipendmottaker Moen.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.