Jubler for stipend
I dag har Det faglitterære fond delt ut 37,7 millioner kroner i stipender som blir til nyskrevet sakprosa.
– Jeg ble bare så utrolig lykkelig av å våkne til denne nyheten, sier Ida Larmo, som fikk ni måneders stipend.
Til høstens stipendrunde kom det kom inn 536 søknader som ble realitetsbehandlet av stipendkomiteen, og det ble innvilget stipend til 228 prosjekter (301 stipendmottakere) som til sammen mottok 1258 månedsverk – en samlet sum på drøyt 37,7 millioner kroner.
Tegnet sakprosa
– Trenden blant høstens søknader er det at ikke er noen spesiell trend, det samme opplevde vi i vårens stipendrunde. Kan det ha noe å gjøre med koronasituasjonen?, sier Marit Ausland, stipendleder i NFFO.
– Selvsagt var det søknader som gjaldt ulike sider ved pandemien og andre pester gjennom tidene og noen av disse fikk støtte. På grunn av fagfornyelsen er det fortsatt flere læreverk som har mottatt støtte og et par-tre tegneserieprosjekter mottok også støtte. Siden tegneserier er et satsningsområde for foreningen, er dette gledelig. Videre ser vi at det fortsatt er populært å skrive såkalt litterær sakprosa og det innen et bredt spekter av temaer – deriblant popularisering av naturvitenskapene, sier Ausland.
Skipskatastrofe
Illustratøren Ida Larmo fikk stipend for å fortelle en meget dramatisk historie fra 2. verdenskrig. Om det som er intet mindre enn Norgeshistoriens største skipskatastrofe, bombingen av fangeskipet MS «Rigel» utenfor Sandnessjøen, 27. november 1944. 2500 russiske krigsfanger omkom.
– En sterkt underkommunisert historie, sier Ida på telefon fra Kabelvåg.
– Hvordan da?
– Mest sannsynlig på grunn at skipet ble bombet av våre allierte, og da var det nok ikke så kult å snakke høyt om det. Spesielt også fordi det var russere som nettopp hadde befridd Nord-Norge, og så ble de bombet slik. Motivasjonen min med prosjektet er å gi alle de navnløse sovjetiske krigsfangene et ansikt, etter den grusomme behandlingen de fikk under krigen. For å minne verden på at historien ikke må gjenta seg, som den har en skummel tendens til å gjøre.
Emosjonelt sterkt
Boka som planlegges utgitt våren 2022 på Strand forlag skal i hovedsak rettes mot et tenåringspublikum. Larmo merket at hun har fått mye respons på historien allerede.
– Jeg har vært på turné med Den kulturelle skolesekken med annet prosjekt. Men da jeg også fortalte om dette prosjektet merket jeg et utrolig engasjement. Mange her oppe har jo besteforeldre eller kanskje oldeforeldre som på et eller annet vis var berørt av krigen.
– Det er en veldig sterk og dramatisk historie å gå inn i. Jeg satt bare og gråt her om dagen jeg jobbet med stoffet. Noen ganger går det opp for deg hvor jævlig dette er.
Hun bruker Trond Carlsens bok Rigel, Norges største skipskatastrofe som konkret utgangspunkt for tegneserieboken, og får nå anledning til å fordype seg i stoffet over lengre tid.
– Jeg ble bare så lykkelig over å få tildelt stipend. At noen tror på prosjektet mitt, det betyr så mye for meg. Så en stor takk for stipendet, og til Trond Carlsen som generøst lar meg bruke stoffet sitt. Dette vil bidra til å trekke bort sløret fra denne grusomme hendelsen, sier Ida Larmo.