Nå kan du søke opphold på Svalbard!
- Oppholdet ga meg både idéer til senere bruk og stoff jeg kunne jobbe med der og da, forteller Ellen Viste som var en av NFFO-erne som fikk et opphold på Svalbard tidligere i år.
Har du et prosjekt knyttet til Arktis eller nordområdene? Eller oversetter du islandsk, grønlandsk, dansk, samisk, svensk eller gælisk faglitteratur? Da kan du være kvalifisert for et opphold på Svalbard fra fire uker til tre måneder. Gjennom Artica Svalbard, et Artist Residency-program, får NFFO-medlemmer hvert år mulighet til å søke på et skriveopphold på nettopp Svalbard. Nå er det igjen mulig å søke.
Søknadsfristen er 25. oktober.
Les mer om Artica Svalbard og hvordan du søker her
– Enda mer relevant enn ventet
Viste tilbrakte mars og april i år på Svalbard for undersøke temaet temperatur og hvordan mennesker har tilpasset seg et liv utenfor de tropiske klimasonene.
– Hvordan var oppholdet ditt? Og hva fikk du ut av det som forfatter?
– Helt strålende! Borte fra hjemmemiljøet fikk jeg god tid til å være i temaet mitt og kunne la det styre hvordan jeg så på alt rundt meg. Ikke minst var det inspirerende med nye omgivelser og folk. Oppholdet ga meg både idéer til senere bruk og stoff jeg kunne jobbe med der og da.
Samtidig var jeg så heldig å få oppleve den kaldeste våren på mange år, med 20–25 kuldegrader mange dager i strekk og is som la seg på fjorden.
Jeg fant foredrag og arrangementer med tema jeg var nysgjerrig på, og noe viste seg å være enda mer relevant enn ventet.
Noe av det mest givende var å besøke en naturfagklasse ved Longyearbyen videregående skole. Elevene var våkne og ivrige, og vi hadde en fin diskusjon.
– Vil du anbefale andre NFFO-ere å søke?
– Absolutt! Å være et annet sted gir et fokus det kan være vanskelig å finne hjemme. Svalbard-naturen er fantastisk, Longyearbyen er et interessant samfunn, og Artica er en flott organisasjon å være hos, med usedvanlig hyggelige ansatte og et spennende miljø rundt seg.
– Har du noen råd du vil dele med andre NFFO-ere som ønsker et opphold på Svalbard?
– Bli så lenge du kan! På forhånd tenkte jeg at to måneder ville gi meg god tid, men ukene gikk altfor fort. Tenk også gjennom hvilken årstid som vil passe best i prosjektet ditt, enten det gjelder innholdet i boken, folk du vil snakke med eller stemningen du trenger for å skrive.
Det skjer mye i Longyearbyen – vær med på mest mulig! Du vet aldri hva som kan komme til nytte.
Ellen Viste bor i Bergen, hvor hun jobber som kommunikasjonsrådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Med bakgrunn som meteorolog og klimaforsker har hun også jobbet mye med populærvitenskapelig skriving om vær og klima. I 2023 ga hun ut boken Tales of the wind (Kolombia / Bonnier Norsk Forlag; på norsk). Hun har en doktorgrad i tropisk meteorologi fra Universitetet i Bergen, og har tidligere studert der og ved UNIS i Longyearbyen.
Les også intervjuet med Kristin Folsland som var på Svalbard i 2023
Artica Svalbard er et «Artist Residency-program» som gir ulike typer kunstnere og skribenter mulighet til å bo og jobbe på Svalbard i en periode fra fire uker til tre måneder.