Nye 750 000 kroner til SNL

NFFO gir nye 750 000 kroner til Store norske leksikon – som betyr mange nye oppdrag til frilansforfattere over hele landet.

Arnee

Fredag 13. mars vedtok NFFO å bevilge en halv million kroner til norske, faglitterære forfattere som blir rammet av avlyste oppdrag på grunn av korona. NFFO-medlemmer ble invitert til å melde seg som skribenter, og responsen har vært veldig god, forteller sjefredaktør Erik Bolstad i Store norske leksikon (SNL).
– Så snart beskjeden kom fra NFFO om tildeling av 500 000 kroner fredag ettermiddag heiv vi oss rundt og annonserte dette i forskjellige nettverk. Responsen har vært veldig stor, 90 forfattere har meldt sin interesse, og de aller fleste har helt klart kompetanse som vi har behov for.

Nye muligheter

– Vi er veldig glad for at så mange responderte så raskt, og vurderer honorarstøtten til SNL til å være en umiddelbar suksess, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
– Tiltaket treffer bredt blant de faglitterære skribentene, og vi er glade for at vi på denne måten helt konkret kan støtte skriving. NFFO har derfor nå bestemt seg for å yte ytterligere 750 000 kroner i tilskudd til SNL, slik at det totale tilskuddet kommer opp i 1,25 millioner kroner. Vi har bedt SNL om at oppdragene i all hovedsak skal gå til frilansere, sier Vesbø.

Ønsker du å skrive for SNL? Meld deg her

Erik Bolstad sier det er stor variasjon i kompetanseområder hos de som har meldt seg – alt fra medisin, biologi og historie til sjøfart, sport og religion.
– Men det mest populære fagområdet er kanskje ikke så overraskende kunst, kultur og litteratur. Så vi skal nok klare å få satt i gang folk i flere hjørner av leksikonet.
– Nå har altså nye 750 000 kroner kommet fra NFFO. Hvilke muligheter gir dette?
Det betyr at vi rår over midler som virkelig kan monne litt for denne gruppa med frilansere. Vi kan sette dem i gang med ikke bare å freshe opp og oppdatere allerede eksisterende artikler, men også å skrive helt nye artikler fra scratch om temaer og personer vi ikke har artikler om i dag. Det gir en enda større mulighet til at vi kommer ut av denne perioden med et enda bedre Store norske leksikon.

Dyktige formidlere

Bolstad forteller at SNL nå har fått en stor organiseringsjobb i fanget, med alle frilanserne som vil skrive for de.
– Dette krever utvilsomt en del ressurser fra vår side, og fra det vanlige arbeidet vet vi at det går en del tid med til å lære opp og følge opp fagansvarlige og forfattere. Vanligvis gjør vi opplæring av forfatterne i kurs eller i én-til-én-dialog mellom redaktørene og forfatterne, det er umulig når vi skal ha inn så mange nye på en gang. Nå er dette det vi prioriterer mest, både fordi vi har behovet selv, men også fordi vi vet at dette er viktig for forfatterne det gjelder, som plutselig befinner seg i en situasjon der de står uten arbeid og inntekter.

– Hvordan vil tilskuddet og etter hvert de skriftlige bidragene bidra til å styrke snl.no som nettsted og informasjonskanal?
– Dette samarbeidet styrker SNL både gjennom det åpenbare at vi får mer og bedre innhold, men det gjør også at vi kommer i kontakt med og får lært opp dyktige formidlere som både kan se muligheter og behov som vi selv ikke har sett, og som kan bistå med sin kompetanse i lang tid fremover. – Uten dette tilskuddet hadde vi ikke kunnet gått så bredt ut, og da hadde vi heller kanskje ikke kommet i kontakt med alle disse fantastiske menneskene. Denne krisen som samfunnet vårt går gjennom nå vil bli husket lenge, men vi gleder oss over at vi også forhåpentligvis vil kunne se tilbake på den som en tid da det også skjedde noe positivt.

Tiltaket er primært rettet mot frilansere som ikke har fast jobb, og som har mistet inntekt som følge av koronapandemien – både dem som allerede er blant SNLs faste fagfolk og de som kunne tenke seg å bli bidragsytere for første gang.
Interesserte bes ta kontakt med Store norske leksikon via denne lenken.

Arne Vestbø minner om at SNL er et leksikon som der tekstene publiseres åpent, og at det derfor er viktig å være oppmerksom på hvilken lisens som brukes.
– Vi anbefaler våre medlemmer å publisere tekster hos SNL med lisensen som kalles «begrenset gjenbruk». Det er denne lisensen som ivaretar opphavsretten best, blant annet fordi den sørger for at teksten publiseres på en måte som kan generere kollektive vederlagsmidler.
– Dette er for eksempel et krav dersom disse tekstene legges til grunn i forbindelse med søknad om medlemskap i NFFO eller søknad om stipend fra eller rapporteringer om stipendbruk til Det faglitterære fond», sier Arne Vestbø.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.