Klart for ny sakprosafestival i Oslo!

Lørdag 14. oktober slår vi til med NFFOs 11. sakprosafestival i Oslo. Festivalsjef Kristina Quintano lover et bredt spekter av tema og mennesker.

Sakprosafestivalen013
Fra sakprosafestivalen i 2022.

Igjen skal Litteraturhuset i Oslo fylles til randen av publikum og forfattere i sakprosaens navn. Festivalen i 2022 ga ny publikumsrekord, men det er ingen grunner til å tro at rekorden ikke kan slås.

Klikk her for å lese hele festivalprogrammet

Nytt av året er også en egen festival med sakprosa for barn og unge. Den arrangeres dagen før, fredag 13. oktober.
Klikk her for å lese mer om programmet på denne

Kristina Quintano har forberedt seg i mange måneder til ny festival, med god hjelp fra sin programkomité bestående av Anne Gunn Halvorsen, Line Renslebråten, Øivind Bratberg og Bår Stenvik.
– Jeg tror det er viktigere enn noen gang å møte forfattere i sanntid på en scene, sier hun.
– Å logge av både mobil og omverden og i 45 minutter bare lytte til hvordan årevis med reserach og interesse om et felt eller et tema blir til en bok på noen hundre sider. Hva har forfatteren måttet utelate, hvordan har hen jobbet, og ikke minst hvordan har hen brukt den etiske sjekklisten enten bevisst eller ubevisst. Aldri før har det kommet så mye god sakprosa som de siste årene og selv om vi sakprosaforfattere har fått det tørre ordet sakprosa som vårt verktøy forventes det at vi skriver skjønn litteratur, og det gjør vi. Sakprosaen er så utrolig vakker til tider. Hvordan har forfatteren dykket ned i teksten sin og gjort den skjønn?, sier Quintano.

Kristinafestival
Årets festival blir Kristina Quintanos andre som festivalsjef. Her fra åpningen i 2022.

Hun forteller at breddeaspektet er vektlagt spesielt i år.
– Det er viktig for oss i programmeringen å tenke bredde, vi vil at alle som er opptatt av virkeligheten skal finne minst en programpost som trekker dem til Litteraturhuset denne dagen, og så at de finner nok av interesse til at de blir der.
– Sakprosa er alt som er fra virkeligheten, kokebøker, skolebøker, oversatte bøker, bøker om helse, om demens om sjakk og om biografier. Vi har hatt særlig fokus på biografier i år, hvordan skrive en annens liv enten den det skrives om er død eller fortsatt i live? Vi får høre om alt fra den svenske kongen til Munch og Shabana Rehman, hva har forfatterne tenkt mens de skrev?
– I år lager vi ulike spor, de som er interessert i ett tema, for eksempel helse, kan følge det sporet hele dagen og få masse faglig påfyll om det tema man selv er interessert i, sier Kristina Quintano.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.