Rekordmange har sendt inn krav om vederlagsmidler

Andre utlysningsrunde av den individuelle vederlagsordningen er nylig avsluttet. 1283 personer har fremmet krav om rettighetsbasert vederlag i år. Det er en økning på om lag 80 % fra i fjor, som var det første året ordningen ble utlyst.

Mann med briller på hodet, utendørs foran trær.

Av de 1283 innsendte kravene, er 756 krav fra personer som ikke har mottatt vederlagsmidler fra NFFO tidligere. Ordningen ble utlyst for første gang høsten 2023.

– Jeg er glad for at vi har lyktes med å nå bredt ut med ordningen og at så mange flere har fremmet krav i denne utlysningsrunden. Den individuelle vederlagsordningen betyr at langt flere forfattere og oversettere enn før får vederlag for sitt arbeid. Det er bra, sier styreleder i NFFO, Aage Borchgrevink.

Flest krav fra akademia

I underkant av halvparten av de som har fremmet krav er ansatte i universitets- og høyskolesektoren.

– Ordningen bidrar dessuten til at NFFO blir bedre kjent blant dem som skriver faglitteratur for høyere utdanning. Jeg håper det kan føre til at flere forfattere og oversettere opplever at foreningen er viktig for dem – og at flere ønsker å bli medlem hos oss. Sterkere sammen er lærdommen fra NFFOs historie, sier Borchgrevink.

Den nest største gruppa som har sendt inn krav, er frilanserne. Kravene fra disse utgjør omtrent 17 % av de innsendte kravene og 19 prosent av totalbeløpet det er fremmet krav om.

Alle som har sendt inn krav får beskjed i slutten av august og pengene vil betales ut innen utgangen av september.

Neste utlysningsrunde blir våren 2025.

Utbetaling av rettighetsvederlag

Individuell vederlagsordning skal sikre at faglitterære forfattere og oversettere mottar kompensasjon basert på faktisk bruk av deres åndsverk.

Formålet med ordningen er å utbetale rettighetsvederlag fra Kopinor og Norwaco til faglitterære opphavere på bakgrunn av kopiering og annen sekundærbruk av faglitterære verk. Ordningen omfatter også statens individuelle kompensasjon for kopiering av åndsverk til privat bruk.

Les mer om ordningen her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.