Tillitsvalgt i NFFO

Ragnhild Sollund

Ragnhild Sollund har et sabla godt skriveråd: Skriv!

Navn: Ragnhild Aslaug Sollund
Bosted: Skøyen, Oslo
Alder: 65
Siste bok: Bestialsk: En bok om mennesket og de andre dyrene, med Vilde Haga Sollund (førsteforfatter), og Animal harm in the wildlife trade på Routledge Sist ute: Criminal Justice, Wildlife Conservation and Animal Rights in the Anthropocene (en antologi fra forskningsprosjekt jeg ledet med samme navn, medredaktør, Martine Lie.
Verv i NFFO: Medlem av stipendkomiteen

– Hva er det mest givende ved vervet i NFFO?
– For meg har det vært spennende med innsikten man får i hva som rører seg i norsk sakprosa. Det å få være med på å bidra som fødselshjelper til gode sakprosaprosjekter som gjør litteraturen i Norge rikere, er veldig tilfredsstillende.

– Hva er den beste sakprosaboka du har lest?
– Det er vanskelig å velge én, men jeg tror jeg det må bli The genius of birds, av Jennifer Ackerman. Begeistringen forfatteren har for fugler lyser gjennom hele boken, og smitter over på leseren. Gjennom den boken lærte jeg så mye om fugler, som bekreftet mange av mine erfaringer med dem. Fugler er fantastiske, og det ser vi i denne boken gjennom utallige eksempler.

– Har du et godt skriveråd som funker?
– Jeg er ikke plaget med skrivesperre, og er så selvdisiplinert at når jeg kjenner ulyst mot å gå i gang en sjelden gang, så er det eneste som hjelper å sette seg ned og begynne å skrive. Selv om det første du skriver ikke blir værende, så kom i gang! I pc’ns tidsalder har man en mye større frihet enn da man skrev på skrivemaskin, som jeg gjorde i min tidlige studietid. Da var det fysisk klipping og liming. Nå trenger man ikke lenger tvære på ord, et feilvalgt ord kan redigeres i neste runde. Flyten og tankene kommer med ordene man taster ned. Å skrive er å tenke.

– Hvordan ser den perfekte skrivedagen ut for deg?
– Jeg våkner opplagt, står opp, spiser, tar en treningsøkt og setter meg så til å skrive. Om sommeren sitter jeg ute på verandaen og skriver. Jeg skriver konsentrert og inspirert, i tre eller fire timer – før jeg går meg en tur med en innlagt svømmetur. Hjemme igjen setter jeg meg og redigerer det jeg har skrevet, og legger igjen noen ord til meg selv om hva jeg skal gå videre med neste dag. Det er den ideelle dagen. Men dessverre er ikke alle slik.

– Hva motiverte deg til å skrive din første faglitterære bok?
– Jeg hadde forsket på alvorlig vold uført av mannlige flyktninger, som drap og voldtekter. Jeg mente boken trengtes for å forklare hvordan et menneske kan gå fra å være på flukt til å bli psykotisk og begå alvorlig vold i en slik tilstand, og at deres erfaringer som førte til flukten og måten flyktninger blir behandlet på, hadde medvirket til at forbrytelsene ble begått. Boken kom ut på Spartacus i 1999 og het Kan vold forklares?

– Hva skriver på du nå?
– Jeg er litt mellom skriveprosjekter. Nå er akkurat et bokmanus sendt i trykk hos Routledge, en bok som kommer til våren. Det er om dyremishandling i handelen med ville dyr. Et annet bokmanus for ungdom om dyr som min datter Vilde Haga Sollund og jeg har skrevet sammen, er i trykk hos Solum Bokvennen. Det er stipendbok. I det siste har jeg jobbet med en prosjektsøknad, men akkurat i går begynte jeg på en artikkel om kriminalitet og økoturisme i Amazonas, basert på et feltarbeid vi var på der i fjor sommer.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.