Tillitsvalgt i NFFO
Reidar Müller
Det er et godt tegn at du står fast i skrivingen, mener Reidar Müller.
Navn: Reidar Müller
Bosted: Oslo
Alder: 53
Siste bok: Livet er livsfarlig – den utrolige historien om livets utvikling fra bakterier til deg
Verv i NFFO: Styremedlem i fondsstyret
– Hva er det mest givende ved vervet i NFFO?
– Uten tvil at jeg får være med på å legge føringer for stipendpolitikken – en oppgave som jeg anser som NFFOs viktigste. Det har også vært spennende å bli kjent med mange andre sakprosaforfattere og oversettere som jeg har sittet sammen med i styret og utvalgt NFFO.
– Hva er de fremste kampsakene du ønsker å jobbe for i NFFO?
– Tre saker: 1) Den dypt urettferdige innkjøpsordningen. Den må bare bli bedre. Alt for mange gode sakprosabøker blir ikke kjøpt inn i dag. 2) Jeg er opptatt av at stipendmidlene fra NFFO bidrar til å utvikle forfattere som kan satse på skriving på heltid. 3) Jeg har i mine verv i frilansutvalget og i fondsstyret vært opptatt av våre økonomiske rettigheter overfor forlagene og bokhandlerne. Her har det vært mye å ta tak i og det er fortsatt kamper som gjenstår.
– Hva må gjøres for å øke leseferdighetene og leselysten til unge mennesker?
– Som trebarnsfar er dette noe jeg er opptatt av, og utfordringen er ikke enkel. Hjemme hos meg er det veldig fort at gaming vinner, men av og til lyktes jeg med å få dem til å lese. Da går det stort sett i bøker der faktaene er presentert på en underholdende måte, vanligvis i et tegneserieformat.
– Hva gjør du når du står fast i teksten?
– Da bare tvinger jeg meg til å skrive videre. Når man står fast er egentlig det et godt tegn, da har jeg erkjent at det jeg har gjort – eller tenkt – ikke funker så bra. Men jeg har absolutt som de fleste andre dårlige dager der det ikke flyter, og hvor jeg ender med å ta en tur i skogen.
– Hva motiverte deg til å skrive/oversette din første faglitterære bok?
– Som naturviter syntes jeg at det var altfor få populærvitenskapelige bøker om natur og vitenskap. Det var grunnen til at jeg skrev min første bok som het Det som ble Norge, i 2014. Nå er situasjonen en helt annen, og det kommer nå ut veldig mange populærvitenskapelige bøker i Norge. Mange av dem når også et stort publikum både i innland og utland. Dette er en suksesshistorie som ikke har fått så veldig stor oppmerksomhet.
– Hva skriver/oversetter du nå?
– Først og fremst er jeg aktuell med tegneserien Livet er livsfarlig, som jeg har laget sammen med illustratør Sigbjørn Lilleeng. Det er rett og slett en bok som tar fort seg livets utvikling fra bakterie til oss mennesker! I den blander vi fiksjon, fakta og humor, og det er gøy at den allerede nå har truffet mange lesere, både barn og voksne. Jeg holder også på med et sakprosaprosjekt som tar for seg en reise til jordens indre.