februar
20.

Frakt oversatt: Gender Queer på norsk

Hvordan er det å oversette USAs mest bannlyste bok til norsk? Hør Sonja Dalseth og Kurt Ole Linn samtale om Maia Kobabes tegneseriebok «Genderqueer. En selvbiografi».

Kollasj av kvinne med kort hår og dressjakke foran grønne busker, bokomslag med mann som står til knes i vannet, og mann med kort hår og blå genser med eldre tømmerhus i bakgrunnen.
Foto: Kari Utgaard (Kurt Ole Linn) og Måken forlag (Sonja Dalseth)

Tegneserieboka «Gender Queer: A Memoir» (2019) av Maia Kobabe har blitt omtalt som USAs mest bannlyste bok. Den ligger høyt på lista over landets mest innklagede bibliotekbøker og er forbudt i over 50 skolekretser. Boka er «farlig» fordi Kobabe åpent og direkte forteller om sin egen normbrytende kjønnsidentitet og seksualitet.

Boka kom ut på norsk på Måltrost forlag i 2023 og har vekt mer begeistring enn rabalder blant norske lesere. Men hvordan var det å oversette den?

Mange av orda og uttrykka som i dag brukes til å snakke om kjønnsmangfold, ungdomskultur og skeive liv, er utvikla i angloamerikanske miljø. Kobabe bruker for eksempel et sett med kjønnsnøytrale engelske pronomen som kalles spivakpronomen: e, em, eir (henholdsvis subjektsform, objektsform og genitivsform). Noe tilsvarende er ikke etablert på norsk. Hva gjør man som oversetter da?

Redaktør, forlegger og utflytta dombæsing Sonja Dalseth har oversatt «Gender Queer» til norsk.

Tirsdag 20. februar kl. 18.30 kommer Dalseth til Lillehammer bibliotek og litteraturhus for å snakke med Kurt Ole Linn om boka, oversettelsesarbeidet og hvorfor det fortsatt er viktig å gi ut skeiv litteratur.

Gratis inngang. Reserver gjerne plass på forhånd, via Hoopla.

Boksalg

Frakt oversatt er en arrangementsserie på Litteraturhus Lillehammer hvor vi ønsker å løfte fram oversatte bøker av høy kvalitet som både kan gi oss nye perspektiver og nye språklige impulser, og vi vil gjøre det gjennom å la oversetterne selv komme til orde.

Arrangert i samarbeid med Litteraturhus Lillehammer.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.