november
27.

Stavanger sakprosafestival 2021

Velkommen til sakprosafest i Stavanger, lørdag 27. november!
Les hele programmet her.

Stavkons
Sølvberget, Stavanger konserthus.

STAVANGER SAKPROSAFESTIVAL 2021

Lørdag 27. november kl 11:00 – 19:30

ARRANGØR: NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening)
I samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og SØLVBERGET bibliotek- og kulturhus

Alle arrangementene varer ca. 50 min.

Medlemmer i NFFO slipper inn til halv pris, men må bestille plass. Klikk på Student når du bestiller billett, via lenken som ligger under hvert av arrangementene under her.

Kl. 11.00
Hva er metafysikk?
Foredrag og Q&A med filosof Einar Duenger Bøhn
Med åpning av Stavanger sakprosafestival 2021, ved generalsekretær i NFFO, Arne Vestbø.
STED: Påfyll.
PRIS: 100 / 50 kr.
Vi starter Stavanger sakprosafestival 2021 med det mest grunnleggende: Hva er metafysikk? Er det lenge siden du så opp på stjernehimmelen og lot deg overvelde av det ufattelige, ikke bare ved størrelsen på universet, men hvorfra universet i det hele tatt kommer? Har du stilt deg spørsmålet om hva virkeligheten egentlig består i? Er alt som fins bare fysisk materiale, eller er det noe mer? Ja, og hva kan skje om vi aldri spør oss selv slike spørsmål? Foredrag og Q & A med filosof Einar Duenger Bøhn. Vert er festivalsjef Jan Inge Reilstad.
Kjøp billett her

Kl. 11.30
Min mor var besatt!
Peter Øvig Knutsen i samtale med Anne Bitsch om boka Min mor var besatt. Da jeg møtte depresjonens demon, og om etikk i sakprosa.
STED: Sølvberget, Kjelleren.
PRIS: 100 / 50 kr
Hva er depresjon? Peter Øvig Knutsen ble for noen år siden kåret til en av Nordens viktigste sakprosaforfattere, med Blekingegadebanden (2007). I denne boken starter Knudsen med å fortelle om lettelsen han føler da moren dør i 2016. For ham hadde hun vært et deprimert «uhyre» som på et blunk kunne skifte natur, fra brødskivesmørende mor til en demonisk skikkelse. Som voksen forfatter prøver Knudsen å forstå henne. Han leser journaler, oppsøker leger og psykologer. Underveis blir han mørkere og mørkere til sinns. Forfatteren blir selv deprimert. Da boka kom på norsk i våres skapte den debatt. Møt forfatteren i samtale med Anne Bitsch, hvis siste bok er Bragepris-nominerte Brorskapet – en historie om drapet på Benjamin Hermansen.
Kjøp billett her

Kl. 12:00
Samfunnsmessige kriser og hvordan vi håndterer dem.
Marte Spurkland og Snorre Valen i samtale med Veronika S. Fjeld om bøkene Ut av krisen og Utøyakortet.
STED: Sølvberget, Møteplassen.
PRIS: 100 / 50 kr.
Hvordan ser en altomveltende krise ut for dem som virkelig opplever den på kroppen, når det man har raser sammen, og hele livet må bygges opp på nytt? Marte Spurkland er aktuell med ny bok påbegynt noen uker inn i koronapandemien, våren 2020. Mens verden og Norge sto i sykdomskrisen var hun nysgjerrig på andre typer kriser som utspilte seg i samme tidsrom bak lukkede dører i hjem og familier eller hos enkeltmennesker. Krisene som skildres i boka (sorg, rus, ekteskapskrise, drap, underslag, sosial tilbaketrekning, hjerneslag) er vidt forskjellige og tildels ekstreme. Utøyakortet av Snorre Valen er på sin side et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av Utøya: «22. juli er ikke et ess AUF har i ermet. Det er trumfkortet alle vi andre kan spille ut mot dem, så vi selv kan leve videre i illusjonen om at alt er som før», sier han.
Kjøp billett her

Kl. 12.30
Finnes det en lykkekur?
Innledning og samtale med Ragnhild Bang Nes, Jo Røislien og Einar D Bøhn.
Moderator er Kristin Aalen.
STED: Påfyll
PRIS: 100 / 50 kr
TEKST NETT: Ranhild Bang Nes er vår fremste lykkeforsker, som i år har kommet med boka Lykkekuren. Bli lykkeligere på 31 dager. Både lykke og misnøye smitter, ja, kanskje særlig misnøyen. «Ubehag og misnøye stjeler glede; de er klassiske lykketyver», sier forfatteren. Når kommer gleden? Hvor finner vi lykkekildene? Hvor nær er lykken til enhver tid? Kan man øve seg? Hvilke øvelser gjelder? Den store samtalen om hva som bør finnes på lykkens fruktfat, med innledning av Ragnhild Bang Nes. Moderator er Kristin Aalen.
Kjøp billett her

Kl. 13.00
Jon Michelet – en folkets helt!
Samtale mellom forfatter Mímir Kristjánsson og Tom Hetland.
STED: Kinosal 6.
PRIS: 100 / 50 kr.
Boken følger Jon Michelet gjennom livet på sjøen, hans journalistiske arbeid, som iherdig AKP-medlem, samfunnsdebattant og forfatter. Mot slutten av livet oppnådde Jon Michelet en folkelig popularitet som nærmet seg Erik Bye-nivå. Det gjorde han altså til tross for at han kom fra en bevegelse som langt på vei var politiske folkefiender på 70-tallet. For forfatteren har det vært fascinerende å følge Michelets vei til folkets hjerter, og hvordan hans store folkelige gjennomslag også har blitt brukt mot ham – både i litterære og politiske miljøer. Møt Mímir Kristjánsson i samtale med Tom Hetland.
Kjøp billett her

Kl. 13.30
Det mørkeste rommet!
Hilde Reikrås og Ingunn Røren i samtale med Torgrim Eggen.
STED: Sølvberget, Kjelleren.
PRIS: 100 / 50 kr.
Operasjon Dark Room var norgeshistoriens største etterforskning av seksuelle overgrep mot barn på nett. Den begynte ved kjøkkenbordet til etterforskningsleder Hilde Reikrås, og endte med at titalls barn i Norge og flere andre land ble reddet ut fra pågående overgrep. I Det mørkeste rommet forteller ofre, overgripere og deres familier sine historier for aller første gang. Boka gir et innblikk i hvordan bergenspolitiet avslørte pedofile nettverk, og får frem hvordan lovverket henger etter den teknologiske utviklingen. Hvilke konkrete råd kan gis om hvordan vi best kan beskytte barna våre på nett? Ingunn Røren er journalist i Aftenposten. Moderator er Torgrim Eggen.
Kjøp billett her

Kl. 14.00
Hva er godt barnevern?
Reidun Follesø i samtale med Thomas Ergo.
STED: Påfyll.
PRIS: 100 / 50 kr.
Fins det noe viktigere og vanskeligere enn barnevern? Reidun Follesø er professor i barnevern, nå aktuell med fortellinger om menneskers møter med barnevernet i Norge. Hva er omsorg, og hva er omsorgssvikt, og hvordan kan barn og foreldres medvirkning bidra til at barnevernet blir til best mulig hjelp for de barna som trenger det? Hva kan vi oppdage ved å se nærmere på spenningsfeltet mellom barn og voksne, mellom offentlig og privat, og mellom autonomi og inngripen? Hvordan kan barnevernet gripe inn til rett tid med rette virkemidler? Barnevern angår ikke bare dem som kommer i direkte kontakt med tjenestene, men er også et eksempel på hvordan vi som samfunn forstår og handler i møte med barn, unge og
deres familier. I samtale med Thomas Ergo, journalisten bak den prisvinnende reportasjen om «Glassjenta».
Kjøp billett her

Kl. 14.00
Klassikerlørdag: Sigrid Undsets krig.
Morten Strøksnes i samtale Brita Strand Rangnes.
STED: Sølvberget, Møteplassen.
PRIS: 50 kr.
Sigrid Undsets Tilbake til fremtiden omtales som en glemt klassiker. Boken skildrer Undsets dramatiske flukt fra krig og okkupasjon i Norge, en reise som tok henne via Sverige, Russland og Japan til USA. Antinazisten og nobelprisvinneren Undset levde i eksil under hele krigen, og Tilbake til fremtiden ble skrevet i New York, først utgitt der i 1942. Den kom på norsk i 1945, og foreligger nå i ny utgave. Morten Strøksnes har skrevet forordet til boken, som han omtaler som «den kanskje beste skildringa av krigsutbrotet… der vi får ei drivande flukt jorda rundt med på kjøpet». Morten Strøksnes har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid som journalist og forfatter. Møt ham i samtale med Brita Strand Rangnes, litterturviter ved UiS.
Kjøp billett her

Kl. 14:30
Livsviktig. Sperm, gener og evig liv.
Foredrag og Q&A med Jo Røislien.
STED: Kiellandsalongen, Sølvberget.
PRIS: 100 / 50 kr.
Jo Røislien, forfatter, matematiker og professor i medisinsk statistikk gir oss i sin nyeste bok svaret på om mannen egentlig er i ferd med å bli overflødig, og hvorfor sex ble den mest populærer forplantningsformen på planeten. Gjennom personlige historier og historiske anekdoter prøver han å komme til bunns i hvordan levende liv fungerer, hvilke av livets regler som kan bøyes, og hvilke som kan brytes. Vi får et innblikk i et fagfelt som ofte ligger gjemt bak uforståelige faguttrykk, men som av en forskningsformidler av rang gjøres forståelig for alle. Foredrag ved Jo Røislien, som med sin nye bok Livsviktig gir innsikt i hvor vi alle kommer fra – og hvor vi er på vei.
Kjøp billett her

Kl. 15.00
Den norske drømmen. Fra Punjab til TV2.
Kadafi Zaman i samtale med Kristin Aalen.
STED: Kinosal 6.
PRIS: 100 / 50 kr.
Den kjente TV2-journalisten Kadafi Zaman har levd et eventyrlig liv som utenrikskorrespondent. Han har dekket de grusomste katastrofer, blitt kastet på cella og opplevd det meste i sin evige jakt etter nyheter. I Den norske drømmen forteller han om sin pakistanske bakgrunn og hvordan den har preget ham og av og til gitt ham andre innganger til nyhetene han brenner for å formidle. Kadafi kunne blitt bonde i Punjab i Pakistan. For 50 år siden valgte faren heller å flytte til Norge. I denne fargerike og personlige beretningen forteller Kadafi med varme og innlevelse om livets tilfeldigheter, med en sterk kjærlighetserklæring til det norske samfunnet.
Kjøp billett her

Kl. 15.30
Hva vet historikerne? Om hjemmefronten og jødedeportasjonene.
Espen Søbye i samtale med Tom Hetland.
STED: Påfyll.
PRIS: 100 / 50 kr
Det begynte med Marte Michelets bok: Hva visste hjemmefronten? Hyllet og sterkt kritisert. Motbok kom fra de tre historikerne Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen: Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten? Før Espen Søbye i år kommer med Hva vet historikerne? Hvor han fastslår: «Det er et stort paradoks at interessen for krigen og okkupasjonsårene er så stor i Norge, men at kunnskapen om nazismen er så mangelfull». Hva kan sies og ikke sies om krigen, hjemmefronten og jødedeportasjonen? Er posisjonene like fastlåste 75 år etter krigen? Hva er kunnskap? Hva er historie? Hva er historievitenskap? Og er det lov å gjøre feil? I samtale med Tom Hetland, som i en anmeldelse var kritisk til boken.
Kjøp billett her

Kl.16.00
Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen.
Anne Bitsch i samtale med Sven Egil Omdal.
STED: Sølvberget, Møteplassen.
PRIS: 100 / 50 kr.
Anne Bitsch er Bragepris-nominert for Brorskapet. I januar 2001 ble 15-åringen Benjamin Hermansen drept av nynazister. Drapet rystet en hel nasjon og ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i Norge etter krigen. I vår kollektive hukommelse var drapet tilfeldig og gjerningspersonene fremmede inntrengere på Holmlia. Men stemmer det? I boka ruller Anne Bitsch opp historien om et varslet drap. Brorskapet er fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse. Og om en politietterforskning som kanskje ikke avdekket hele sannheten, og om sviket mot rasismens mange ofre.
Kjøp billett her

Kl. 17.00
Ekko. Om algoritmer og begjær!
Innledning og samtale med Lena Lindgren og Einar Duenger Bøhn om Ekko. Et essay om algoritmer og begjær.
STED: Påfyll.
PRIS: 100 / 50 kr.
Er dette årets beste og viktigste bok på norsk? Den er i alle fall nominert til Brageprisen. Vi lever i Ekko sin tid, mener Lena Lindgren. Ekko var nymfen som ble forelsket i Narcissus og som svant hen til et rent hermemedium. Er også vi mennesker i ferd med å bli rene medium? Kan vi slutte å imitere de andre og speile oss i oss selv i algoritmene? Kan vi bli kvitt vår avhengighet? Å motsette seg oppmerksomhetsøkonomien må betraktes som en form for naturvern, sier forfatteren. «Et begavet og ydmykt forsøk på å forstå den verden vi deler. Faktisk er essayet hennes nok det mest bevisstgjørende jeg har lest på et skandinavisk språk om teknologiverdenens enorme makt.» I samtale med filosof Einar Duenger Bøhn.
Kjøp billett her

Kl. 18.30
Ziggy Stardust kom aldri til Norge!
Torgrim Eggen og Tom H Kristensen i samtale med Jan Inge Reilstad om hva slags innvirkning David Bowie hadde på norsk ungdom og at Ziggy Stardust kom aldri til Norge.
STED: Påfyll.
PRIS: 100 / 50 kr.
David Bowie er utvilsomt en av de største. Det er vanskelig å forstå den enorme innflytelsen Bowie hadde på musikkverden på 1970-tallet. Men hva slags innvirkning hadde David Bowie egentlig på norsk ungdom, Ziggy kom jo aldri til Norge? Rolan Zowie & co har laget tidenes vakreste fanzine på 400 sider i stive permer. Denne siste Bowie-antologien på norsk viser oss Bowies verk og karriere med norske øyne og med 25 norske penner over 50 år. Møt Norges ypperste Bowie-ekspert, Torgrim Eggen, og redaktør Tom H Kristensen i samtale med festivalsjef Jan Inge Reilstad (som også bidrar til boka).
Kjøp billett her

PS! Alle arrangementene varer ca 50 min. Medlemmer i NFFO slipper inn til halv pris, men må bestille plass. Redaksjonen består av festivalsjef Jan Inge Reilstad og Linn Tønnesen, programkoordinator Sølvberget.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.