Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

mars
28.

Prosit sakprosa! Erik Martiniussen

Hør og se forfatter og journalist Erik Martiniussen snakke om antibiotika i dagens Prosit sakprosa!

Collageerikm

Antibiotika er grunnstenen i helsevesenet vårt. 700 000 mennesker dør årlig av antibiotikaresistente bakterier. Når dette med korona er over, og vi alle er vaksinerte, vil antibiotikakrisen fortsette å vokse. Om vi ikke finner en ny måte å bekjempe dem på, kan det lille korte historiske vinduet, der mennesket var bakterienes herrer, bli kortere enn hva noen hadde trodd da antibiotikaen først ble oppdaget.

Følg sendingen her, under fanen Diskusjon

I den kritikerroste boken Krigen mot bakteriene helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den, utgitt på Forlaget Press utforsker Erik Martiniussen en ny måte vi kan leve med bakteriene på.
I en kronikk i Aftenposten nylig setter han de ekstraordinært høye dødstallene fra korona i Italia i tilknytning til resistens.
For korona og resistente bakterier har vist seg å være en dødelig miks. Kort fortalt handler det om at COVID19 svekker immunforsvaret på en måte som legger til rette for en sekundær bakteriell infeksjon.
I Kina viste det seg at halvparten av pasientene som døde av korona, hadde en sekundær bakteriell lungeinfeksjon i tillegg. Se for deg at bakterien er resistent? Da er pasienten så godt som død. Og nettopp Italia har den høyeste utberedelsen av resistente bakterier i Europa. 11 000 pasienter dør hvert år i Italia av resistente bakterier. Sannsynligvis skyldes mange av dødsfallene i Italia nå resistente mikrober, som pasienten har pådratt seg som en sekundær infeksjon etter korona.

Martiniussen er journalist og forfatter og har tidligere utgitt boka Drivhuseffekten – Klimapolitikken som forsvant.
Krigen mot bakteriene er hans andre bok. Som journalist har han jobbet med feature-stoff for aviser som Morgenbladet, Dagsavisen og Lørdagsmagasinet i Dagens Næringsliv. Martiniussen jobber i dag i Teknisk Ukeblad.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.