april
24.

Prosalong i Tromsø: Per Posti om lofotmaleren Gunnar Berg

Velkommen til en samtale med kunstviteren Per Posti fra Tromsø som nylig kom ut med storverket Gunnar Berg: Maleren fra Lofoten (Orkana 2024).

Kollansj: Bokomslag som viser et maleri av norlandsbåter foran snøkledde fjell og portrett av forfatteren, en eldre mann med grå krøller og bart.

Gunnar Berg (1863–1893) var eldste sønn i en væreierfamılie i Svolvær og var påtenkt å føre familiebedriften videre. Men kunstkallet var sterkere enn familieplikten, og Gunnar Berg fikk lov til å følge sitt kall, mens ansvaret for bedriften ble tatt over av broren John.

Gunnar Berg reiste ut og fikk gå i lære og studere ved noen av de mest anerkjente europeiske kunstmiljøene, blant annet akademiet i Düsseldorf og Berlin.

Gunnar Bergs kunst fokuserer ofte på lofotfjellene, båter og vinterdager i Lofoten, særlig slik naturen fremstår under lofotfisket med all dets aktivitet. Her var han en pioner med sitt spesielle fokus på miljøer som viste mennesker i arbeid. Et hovedverk er det store, sammensatte historiske maleriet fra Trollfjorden 1890-91.

Gunnar Berg omtales ofte i dag som en av de unge nordnorske døde. Per Posti har gjort en stor og viktig jobb, også med å samle over 200 bilder i denne boka.

Samtalen ledes av Gerd Bjørhovde, regionkontakt nord for NFFO.

Vel møtt!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.