Ukas NFFOer

Berit Nordstrand

Nordmenn har diabetes, MS, beinskjørhet, fibromyalgi og kroniske smerteplager, astma og allergi, psoriasis, leddgikt og flere typer kreft, har ADHD, søvnvansker, Europas dårligste sæd og er noen tjukkaser. Det er her Berit Nordstrand kommer inn i bildet.

Berit nordstrand.

Du er sykere enn du tror, skal vi tro statistikken. Men – redningen er nær, for de som er interessert. Berit Nordstrand er utdannet lege, spesialist i klinisk farmakologi, spesialist i rus – og avhengighetsmedisin, og kognetiv terapeut. Hun har 25 års erfaring i klinisk arbeid som lege, men har nå sagt opp sin legestilling, og jobber på heltid som forfatter og foredragsholder. Hennes bøker om mat og helse selger i bøtter og spann, med råd om hvordan du skal velge et liv i sunnhetens navn. Det kan jo passe fint nå i januar, mens det ennå fortsatt er noen få pulsslag igjen i våre månedsgamle nyttårsforsett.
Og her gjelder det å begynne i rett ende. Plutselig er tarmen blitt hett boktema, vi har sett en rekke utgivelser om temaet de siste par årene, med Sjarmen med tarmen av Julia Enders som internasjonal ledestjerne. Berit Nordstrands har nå tatt for seg temaet i Tarmens medsin.

– Hvorfor trender dette nå? Og siden vi nå en gang har hatt denne tarmen i noen år nå – hvorfor ikke før?
– Fordi denne kunnskapen nå er medisinsk anerkjent og vi nordmenn i økende grad sliter med plager og symptomer som kan koples til et forstyrret tarmbakteriesamfunn, sier Berit Nordstrand.
– Slik som overvekt, astma, allergi og matoverfølsomhet/intoleranse, autoimmune lidelser, kroniske magetarmbetennelser, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom og flere typer kreft. Men også adferdsforstyrrelser, ADHD, angst og uro, depresjon og demens. Hele 60-75 prosent av vår voksenbefolkning (HUNT) er nå overvektige eller lider av fedme. Dette trender nå fordi stadig flere opplever effekt av enkle matgrep som styrker tarmbakteriefloraen og stabiliserer immunforsvaret. Industrielt bearbeidet mat konserver med kunstige tilsetninger og fravær av melkesyrebakterier i hverdagsmaten over tid har svekket vårt tarmbakteriemangfold. Prisen vi må betale er økende midjemål, betennelser og oksidativt stress. Vi eldes før tida og livstilrelaterte helseplager rammer oss i ung alder.

– Med Tarmens medisin kommer du med en 6 trinns metode til sunn tarm, friskere kropp og et klart hode. Hvorfor er tarmen viktig for oss – og hvordan er den definerende for resten av kroppen?
– En rekke studier de siste 5 årene belyser og avdekker sammenhengen mellom tarmen, kroppen og hjernen. Forskningen avdekker tarmbakteriesamfunnets betydning for vår fysiske og psykisk velfungering, for kroppsvekt, biologisk alder, psyke, konsentrasjon og hukommelse. Tidligere generasjoner fikk stadig påfyll av gode melkesyrebakterier som beriket deres mangfold gjennom modne oster, tørket kjøtt, syrnet melk og grønnsaker, frukt og bær nedlagt i saltlake på Norgesglass i sesong. Så fikk vi kjøleskap og frysere som gjorde fermenteringskunsten overflødig, fermentert surkål ble kokt, sukret og smaksatt med eddik i i stedet for vellagret. Melka ble pasteurisert i stedet for at den ferskmelk ble syrnet til melkeringe og tjukkmelk. Og kunstige konserveringsmidler kunne etter hvert gi maten evig liv på butikkhylla. Prisen vi må betale er at våre kropper går ut på dato før tida.En rekke diffuse helseplager rammer oss, noe fastlegekorpset etter hvert kaller MUPS – medisinsk uforklarlige plager og symptomer. Stadig flere kjenner seg utmattet, sover dårlig, øker i vekt og må slite med uro, dårlig konsentrasjon og hukommelse. Diffuse smertetilstander rammer og fortvilelsen stiger blant legekorpset i fravær av legemidler som kan hjelpe. Med Tarmens medisin kan alle, trinn for trinn tilpasset deres eget hverdagsliv, hjelpe seg selv til et rikere tarmbakteriemangfold, mer overskudd og glede.

– Det virker som du er et supermenneske, med bøker som har solgt i hundretusenvis, en godt besøkt blogg, foredragsvirksomhet overalt, med mat- og livsvaner som virker å være supersunne og korrekte – og du er seksbarns mor og ser ut som du er 25. På vegne av den norske misunnelsen: Finnes det noen bilder av Berit Nordstrand som ligger på sofaen på fjerde timen med potetgull og cola?
– For meg er det å spre kunnskap som gjør at alle kan kose seg litt mer og nyte av bedre fysisk og psykisk velvære, en lidenskap. Jeg får energi fra hver eneste en jeg møter som har fått bedre livskvalitet og helse, mer overskudd og glede – til det som betyr aller mest for seg. Det fyller meg med energi å møte enkeltmennesker på mine foredrag, se gleden hos ung og gammel ettersom endrede matvalg igjen kan fylle dem med livslyst. Jeg må ærlig innrømme at du aldri finner meg 4 timer på en sofa, og slett ikke med Cola, men jeg elsker å krype opp i sofakroken med et rødvinsglass, kose meg med litt moden ost og skinke, og å se en god film. Min utskeielse er nok heller enda mer god vin.

– Fire av titlene inne på Boklista denne uka handler om hvor mye bedre vi kan bli som mennesker. Helårskroppen av Camilla A. Andersen, Tarmstyrkende lavFODMAP-mat av Julianne Lyngstad, Spis deg fri av Susan P. Thompson og Opptur med sunn mat av Linda Stuhaug. Unnskyld meg – men er vi blitt helt helsehysteriske helt gjengen? Hilsen mann (49).
– Ser den, vi liker nok å se på oss selv som et sunt folkeslag, vi er tross alt født med ski på beina og bor i et rikt land. Men vi ligger på sykdomstoppen i Europa (Global Burden of Disease). Vi har høyest forekomst av diabetes, MS, beinskjørhet, fibromyalgi og kroniske smerteplager, astma og allergi, psoriasis, leddgikt og flere typer kreft. Forekomsten av brystkreft er doblet de siste 40 år. Norge har verdensrekord i barnediabetes. Vi ligger på verdenstoppen i medisinering av ADHD og søvnplager og Norske menn har dårligste sædkvalitet i Europa. Etter 2.verdenskrig hadde vi norske kvinner verdensrekord i levealder. Nå har vi snart smykke oss med verdensrekord i sykefravær, trygd og utgifter til medisinsk behandling.

– Det var ikke småtterier. Et under at det eksisterer nordmenn i det hele tatt.

– En robust psyke og ei sterk helse har aldri kommet av seg selv. Allerede lenge før Kristus erfarte man en kopling mellom tarmhelse og psyke. Hippokrates, legekunstens far uttalte tidlig at “maten er din medisin”. Medisinsk forskning har nå dokumentert at det moderne livet med stillesitting, antibiotika og kjemisk konservert mat har sin pris. Vi blir både overvektige og syke av å ikke spille våre indre bakteriehjelpere gode. Vi kan ikke løpe ifra en forstyrret tarmbakterieflora – vi må ta kostgrep for å kunne nyte den aller beste utgaven av oss selv.Med 6 trinn i “Tarmens medisin” kan du hjelpe deg selv, kose deg mer hver eneste dag, kjenne på mer overskudd, mer latter og glede og kanskje også få enda flere leveår, sier Berit Nordstrand​

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.