Ukas NFFOer

Thor Gotaas

Så er vinter-OL i gang. Thor Gotaas håper det blir litt på svenskene og finnene også.

Gotaas thor foto ole magnus kinapel.

I løpet av noen bøker har Thor Gotaas blitt Mr. Skiforfatter i Norge. På rekke og rad har de kommet, Før og etter Wirkola, Mitt liv som middels langrennsløper, Birken, Femmila og Skimakerne. Det behøver ikke å komme som noen overraskelse at mannen skal se alt som kommer av langrenn under lekene.

– Ja, da er vinterolympiaden her, og…
– Nei, olympiade var perioden mellom to olympiske leker, som foregikk i Olympia i Hellas i august hvert fjerde år. Det var den største idrettsfesten i Antikken og pågikk i over tusen år fram til slutten av 300-tallet e. Kr. Da ble det forbudt av kristendommen. De kristne mislikte vel en idrettsfest som også var til ære for Zevs. Det var fire store kroneleker i den greske verden, med stevnet i Olympia som det største. Bare menn deltok. Kun horer hadde adgang av kvinner. Heras leker var for kvinner.

– Ok, da har vi lært en ting i dag også. Er du en slik type som a) skal se alt i OL, b) ingenting, eller c) noen utvalgte distanser og øvelser. Og hvilke er disse i så fall?
– Jeg ser alt i langrenn. Utenom det har jeg ingen plan, men også skøyter er artig som TV-sport. Det hadde vært artig med norsk gull, for eksempel på 500 meter for menn. Alt er egentlig morsomt å se.

– Er det noen spesielle enkeltutøvere du gleder deg til å følge?
– Det blir artig med Johannes Høstflåt Klæbo og Marit Bjørgen, med alle norske i langrenn, egentlig. Og jeg håper Sverige og Finland gjør det bra i langrenn.

– Nå har det vært flust av dopingsaker som omgir langrennssporten, både nasjonalt og internasjonalt. Det er de rene sykkeltilstander. Og mye ved langrenn på høyeste nivå er blitt så ekstremt at mye av sjarmen er blitt borte. Da synes denne intervjuer at det var bedre før, for eksempel der du skriver om historiens første femmil i 1888, der løperne røkte pipe på startstreken, for å utvide lungene. Beklager langt resonnement, og sterkt ledende spørsmål: var alt så meget bedre før?
– Før er alt som har vært, altså er det mye mer enn bare nå. Nå er bare nå. Derfor er det mulig å si at alt var bedre før, hvis en legger sammen altså var bra, i den digre potten “før”. Eller en kan si at alt var verre før, sammenlignet med “nå”.
Idrett speiler samfunnet. Toppidrett er uansett ekstremt og drives ikke for helsegevinstens skyld, men for å vinne.

– Hvor mye går du på ski selv?
– Jeg går på ski fem-seks ganger i uka, ofte en time hver gang. Jeg trener kreftene inn i kroppen og prøver å drive bærekraftig trening. Det er kun for moro skyld og jeg går fra Korsvoll, siden vi ikke har bil. Langrenn er ren nytelse. En dessert i hverdagen. Poesi i bevegelse.

– Du skriver bøker om femmil og Birken, langdistanse synes å oppta deg. Som forfatter er du likevel noe av en sprinter. 31 bøker utgitt siden 1999. Det er jo det rene vanvidd. Hva slags dopingpreparat er ditt foretrukne?
– Nok søvn, vann og passe mye mat.

– Hvilke tre-fire bøker holder du på med nå?
– Jeg skriver ei bok om Oddvar Brå, til utgivelse i høst på Gyldendal. Jeg pønsker også på tre-fire-fem andre, men jobber bare med Brå nå. Det er nok.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.