Ukas NFFOer

Ane Sjøbu

Det ble en god festivalhelg for Ane Sjøbu og hennes gjeng i Stavanger.

Ane 3

Lørdag 24. november var det klart for den tredje sakprosafestivalen i Stavanger. Den tredje også med Ane Sjøbu og hennes med-festivalsjef Jan Inge Reilstad ved rattet. Begge er de NFFOs regionkontakter i Rogaland. Også denne versjonen ble en suksess – med ny publikumsrekord.

– Dere valgte “Gamle verdier og nye levemåter”, som tema i år. Hva ønsket dere å formidle under denne fanen?
– Mange av disse titlene rokker ved noen oppleste og vedtatte sannheter som vi kanskje ikke en gang vet at vi har. Disse forfatterne utfordrer oss, realitetsorienterer oss, setter verdier og holdninger i et nytt lys. Det er spennende. Og sunt.

– Nå er det 10 år siden Stavanger var europeisk kulturhovedstad. Har dette hatt noe varig innflytelse på byens og regionens kulturliv – og som kanskje også kommer festivalen til gode?
– Dette tror jeg andre har bedre forutsetninger for å svare på enn meg, i hvert fall i konkret forstand – men generelt tror jeg at enhver satsing på kultur gir avkastning, både for samfunnet samlet sett og i hver enkelts liv og hverdag. Store, offisielle satsinger som europeisk kulturhovedstad skaper mye positiv oppmerksomhet og er med på å bevisstgjøre oss alle på verdien av kultur. Kultur er viktig. Så jeg tenker det ligger der som et bakteppe også for sakprosafestivalen. For sakprosa er også kultur, tro det eller ei!

– Selv jobber du til daglig som oversetter, og har en rekke titler bak deg – særlig innenfor feltene psykologi og pedagogikk. Hva er bakgrunnen for at du har spesialisert deg i dette feltet?
– Det er vel en kombinasjon av tilfeldigheter og interesse. Da jeg orienterte meg mot forlagsbransjen, fikk jeg først kontakt med et par redaktører som jobbet innenfor disse fagområdene. Dette er fag i stor utvikling og veldig interessante tekster å jobbe med. De speiler mange av de store spørsmålene i et samfunn og i manges virkelighet. Det synes jeg er spennende og meningsfullt å bidra til å få utgitt på norsk, sier Ane Sjøbu.

Les hele programmet for Stavanger sakprosafestival her!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.