Ukas NFFO-er

Lene E. Westerås

- Faglitteraturen er på vei til å bli et større allemannseie enn tidligere, sier Lene E. Westerås. Men som mange andre tromsøværinger denne høsten er også hun bekymret for planene om nedbemanning av Universitetet i Tromsø. Møt Ukas NFF-er!

Skjermbilde 2016 12 07 kl. 14.49.18.

- Du er NFFs regionskontakt i Tromsø, sammen med Toril Synnøve Jenssen. Hvilke ambisjoner har du for det faglitterære arbeidet for byen og distriktet?
- Faglitteraturen er på vei til å bli et større allemannseie enn tidligere. Mange forfattere skriver seg mer og mer inn i et språk som åpner for en bredere leseskare og det gjør at man må tenke alternativt når det kommer til presentasjon av disse. Jeg tror man må bli flinkere på å vise litteraturen i andre konstellasjoner enn det gitte bokbadet eller opplesningen. Vi må tørre mer og ønske velkommen inn nye ideer. Tromsø er heldig gjennom å ha flere ulike arenaer for presentasjon av litteratur. Selv om Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival er en kjerne, så har vi også et universitet som er oppegående. Kulturlivet i byen blomstrer ofte på tvers av kunstgenre og dette er en utfordring, men også en ambisjonsknagg for oss som bor her.

- Geografisk sett representerer dere et stort område. Hvilke utfordringer gir det for dere som skal samle troppene fra hele Troms og Finnmark?
- Når man bor i et senter som har en grisgrendt fortetning, slik nord har enkelte steder, blir man vant til å tenke i lange løp. Man ser ikke nødvendigvis en utfordring i det å reise lengre strekk for å delta på arrangementer, selv om det enkelte ganger kan komme vær og økonomiske brøytestag i hjulene. Det kan kreve ekstra planlegging og en annen logistikk enn det et mindre distrikt er vant med, men som regel går det seg til.

- Høstens store sak i Tromsø har vært forslaget om å kutte utdanninger ved Universitetet i Tromsø, og særlig hardt har dette gått utover humaniorafagene. Det har vært sterke protester både fra UiT-hold, men også fra mange andre steder. Hvordan tror du eventuelle nedleggelser vil prege Tromsø som studiested?
- At man skal bygge ned humaniora vil få konsekvenser for byens mangfold. Tromsø har hatt et allsidig tilbud og det har preget byen som helhet. Vi ligger i Barentsregionen som er i vekst og som trenger en kunnskap som er med på å samle krefter som holder til her, da er ikke veien å gå å rive ned det som det har tatt tid å bygge opp.

- Litt om din egen, allsidige bakgrunn. Foruten syv bøker som forfatter, oversetter, redaktør og fotograf, har du også hatt workshops med kreativ skriving i palestinske flyktningleirer. Fortell mer om det!
- Jeg reiste første gang til Midtøsten i 2009 på et bokoppdrag. Senere dro jeg på eget initiativ, både med bokprosjekt og andre prosjekt i kofferten. Det kom til et punkt hvor jeg ville gi noe helt konkret tilbake til alle de leirene jeg hadde vært inne i, hentet historier og tatt bilder, fått nye bekjentskap og gode venner. Så da startet jeg med Worshops in Creative Writing i palestinske flyktningleire i Libanon. Jeg ville gjerne bidra og det var dette jeg kunne. Det å sitte inne i en leir med tyve kvinner, snakke om litteratur og utfordre dem til å sette ord på papir er et givende og ytterst interessant prosjekt. Jeg har stor tro på å bringe kunst- og kultur inn i krigs- og konfliktsoner. Jeg jobber ofte i leire hvor vestlige hjelpeorganisasjoner kvier seg for å entre, men jeg har troen på at der, nettopp der, skal litteraturen være.

Les mer om Lene Westerås her:
lenewblog.wordpress.com

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.