Ukas NFFOer

Bjørn Olav Jahr

– Min jobb ligger i å holde hodet kaldt, ha et analytisk blikk, for deretter også å skrive om det som er fakta i saken. Og fakta er at alt peker mot en gjerningsmann: Jan Helge Andersen, sier Bjørn Olav Jahr, mannen bak den ferske og mye omtalte boka om Baneheiadrapene.

Bjørn olav jahr.

En av Norges fremste journalister, den prisbelønte Bjørn Olav Jahn har de siste par ukene vært midt i stormen etter utgivelsen av Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet på Pitch forlag. Boka har fått alt fra panegyrisk til sterk kritisk mottakelse. I sin første uke havnet den høyt oppe på bestselgerlisten.
– Det fremmes en nokså dramatisk påstand i denne boka – Viggo Kristiansen er uskyldig dømt for drap og voldtekt i Baneheia-saken fra 2000. Hva fikk deg på dette sporet?
– Undertittelen på boken er jo «To historier. En sannhet". Spørsmålet som trigget meg, var: kan det være at Viggo Kristiansen snakker sant? At det er sant, som han sier, at han aldri var på åstedet, at han ikke har noe med drapene å gjøre? Og deretter: hvorfor ble han ikke trodd? Hva var det som overbeviste politi, påtale, retten, journalistene, så godt som alle at det var Jan Helge Andersens historie – om to gjerningsmenn – som var sannheten?

– Det er ikke å ta for hardt i at saken rystet hele den norske befolkning. Hadde du emosjonelle kvaler ved å gripe fatt i denne historien?
– Drapene rystet også meg. Ugjerningene var helt forferdelige. Jeg har da også jobbet mye med tegne andres følelser i boken, både de helt næres og andres. Min jobb ligger likevel i å holde hodet kaldt, ha et analytisk blikk, for deretter også å skrive om det som er fakta i saken. Og fakta er at alt peker mot en gjerningsmann: Jan Helge Andersen. Så svaret på spørsmålet er nei, jeg hadde ikke emosjonelle kvaler. Når det er sagt: jeg ville aldri skrevet boken om jeg ikke var overbevist om Viggo Kristiansens uskyld. Da hadde jeg av respekt for både de pårørende og samfunnet for øvrig latt det ligge.

– Familien til Jan Helge Andersen – den andre dømte i Baneheia-saken – har reagert kraftig på din bok. Hans mor mener blant annet det at du «nå opptrer både som politietterforsker, dommer og jury.» Og at det er «skremmende at en journalist setter seg over fagfolk». Hva er din kommentar til dette?
– Jeg forstår at Berit Andersen, Jan Helges mor, reagerer på boken. Det er riktig at jeg gjør en type etterforskning, og at jeg deretter analyserer meg frem til en konklusjon.Men det er feil at jeg konsekvent setter meg over fagfolk. Ta for eksempel politietterforskerne som konkluderte med en gjerningsmann og teleekspertene som konkluderer med at Viggos mobil umulig kan ha vært på åstedet da ugjerningene fant sted. Jeg er helt enig med dem.
– Andre fagfolk, som for eksempel etterforskningsledelsen, journalistene som dekker saken og dommerne som dømmer, er jeg langt mer kritisk til. Det skremmer meg at følelser og synsing skal besegle en uskyldig manns skjebne. I denne saken florerer det at bekreftelsesfeller, forutinntatthet og gruppetenkning. Jeg mener det er svært nødvendig at det kommer en utenfra flere år senere og utfordrer etablerte sannheter.

– Gjennom årenes løp har du skrevet bøker om grådige gubber i Finance Credit, om hvitsnippforbrytelser i Rus og Rolex fra 2009 og Hvem drepte Birgitte Tengs fra 2015. Hvordan forklarer du denne dragningen mot det mørke og det grusomme?
– Jeg vil jo ikke si at alt er mørkt og grusomt, da. Svindelhistoriene har jo noen friske “catch me if you can”-elementer, da, så de har også vært moro å skrive. Bøkene om drapet på Birgitte Tengs og drapene i Baneheia er naturligvis preget av stort alvor. Men jeg tror ikke noe dypdykk i min personlighet vil finne særlig spennende svar: jeg er selv temmelig lys til sinns. Men gåter trigger meg, og kanskje aller best har jeg det med alle dokumentene tilgjengelig mens jeg forsøker å danne meg et bilde – et bilde utover det som er opplest og vedtatt.

– Samtidig med at du nå også gir ut bok om Baneheia, er du nå også involvert i en TV-innspilling om Birgitte Tengs-saken, som skal vises på TV2 høsten 2018. Vil det komme fram nye momenter i saken i den?
– Jeg skrev en grundig bok om drapet og etterforskningen av dette, men naturligvis, det vil også komme flere nye momenter i tv-dokumentar-serien. Har selv hatt noen heftige a-ha-opplevelser i forbindelse med filming – uten at jeg nå kan gå inn på hva.​

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.