Ukas NFFOer

Andreas Wahl

Andreas Wahl tror på mengdetrening hvis du ønsker å bli en god forskningsformidler. Da kan det meste snakkes om. Også slim.

Du kjenner ham kanskje fra TV, som det heter, fra serier som Lyngbø og Hærlands Big Bang, Folkeopplysningen og Med livet som innsats. Innimellom slagene er fysikeren fra Tønsberg også forfatter – og er nå aktuell med Den store norske slimboka, utgitt på Kagge forlag.

– I din nye bok tar du for deg slim i alle former. Altså slim man kan lage hjemme, som er blitt noe av en farsott der ute. Dette er boka vi ikke visste vi savnet. Hva er det fineste du kan si om slim?
– Slim er kjemi. Og det at nesten alle norske barn gjør kjemieksperimenter hjemme, uten selv å vite om det, synes jeg er vakkert. De bruker andre ord, men de justerer viskositet, elastisitet, tetthet, farge og lukt. På nettet fins nesten bare oppskrifter og forklaringer med amerikanske ingredienser. Derfor syntes jeg det var på sin plass med en god norsk kilde, som gir trygg og spennende kjemi hjemme på kjøkkenbenken.

– Du har vært en utmerket formidler gjennom flere år, som forfatter, turnerende foredragsholder og som programleder på NRK. Hva ligger bak ditt smittende engasjement for naturfagene?
– Bak engasjementet ligger nok et ønske om å åpne folks øyne for naturfagene, fordi de lenge hadde et feilaktig «image». I tillegg mener jeg man må forstå hva naturvitenskap er, for å kunne stole på kunnskapen som kommer derfra. Det å få klare svar setter oss i stand til å ta bedre valg, som igjen driver samfunnet framover. Og jeg ser ikke bort fra at fremtidens Moser står ved kjøkkenbenken i kveld og undrer seg over sitt hjemmelagde slim.
– I tillegg er jeg i overkant nysgjerrig. Og gjennom å formidle vitenskap får jeg også lære fantastisk mye.

– Mange sakprosaforfattere i Norge har evnen til å fortelle gnistrende historier – i bokform. Har du noen tips, råd eller innside-informasjon til de som enten burde eller kunne skaffe seg et enda større publikum, gjennom også å formidle kunnskapen de sitter på?
– Jeg er stor tilhenger av mengdetrening. Til ungdom som spør svarer jeg hvis de vil bli gode til å skrive må de sette seg i en situasjon der de leverer tekst jevnlig, og får tilbakemelding. Det er ikke så viktig hvor mange som leser det. Sånn tenker jeg om formidling fra scene og gjennom skjermen også.
Vi har alle et bilde av hvordan fantastisk formidling er, gullforedraget eller tv-intervjuet som gir folk gåsehud, men vi ser også at vi ikke leverer på det nivået. For meg handler mye av jobben om å tette det gapet. Vi kan håpe på å nå helt opp en gang eller to i livet, maks.
– Jeg har tro på å fokusere på ett budskap om gangen, og ELI5 – Explain it like I´m five. Klarer du å forklare noe så et førskolebarn forstår, er du klar for å forklare det på TV. Det er i det minste en god øvelse.

– På din hjemmeside står det å lese at du også er blitt Norgesmester i morellsteinspytting fire ganger. Hva er hemmeligheten bak et godt morellsteinspytt?
– Hah! Det kommer en bok, når idrettskarieren min er over. Men jeg kan lette litt på sløret allerede nå, for de som har tenkt seg til Morellfestivalen i den smellvakre bygda Lofthus neste sommer.
Kort fortalt er hemmeligheten å, én, spise en morell og rense steinen for overflødig fruktkjøtt, to, legge den bakerst på tunga, tre, forme tunga til et rør, og fire, bruke mellomgulvet til å starte en brå luftstrøm som dytter steinen ut gjennom røret i en 40 graders vinkel til bakken.
– Høydeopphold er omdiskutert i vår idrett, men visualisering og mengdetrening er gode verktøy. Vi driver også en skadeutsatt idrett. Folk har både knekt tenner og satt steinen i vrangstrupen, sier Andreas Wahl.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.