Ukas NFFO-er

Hans Olav Lahlum

– Det er all grunn til å tro at Donald Trump blir en utradisjonell president, sier Hans Olav Lahlum, ukas NFF-er.

Lahlum.

20. januar ble Donald Trump president i USA. Vi tok kontakt med historiker og forfatter Hans Olav Lahlum for å sortere tanker og følelser. Blant mange andre bøker har Lahlum i 2008 forfattet boka Presidentene. Fra George Washington til George W. Bush, som senere er kommet i redigert utgave.

– 20. januar ble USAs 45. president innsatt i sin embete. Hvilke følelser vekker dette i deg?
– Jeg vil mene at mine tanker om denne situasjonen er mer relevante enn mine følelser. Tenker først at jeg aldri har opplevd et presidentskifte som medfører så stor usikkerhet om hva som vil skje i den kommende fireårsperioden, både for USA og verdenssamfunnet. Tenker så at det nå blir svært spennende å se hva en president uten politisk erfaring vil stå for i praktisk politikk.

– Noen har sett på denne datoen nærmest som en dommedag. Og hvis vi skal legge polemikken i forkant til grunn: tror du Trump blir en farlig president? Eller vil han få en kraftig realitetsorientering og få de spissede ytringene knust under dampveivalsen ved navn «Hverdag for presidenter»?
– Risikoene er større enn vanlig ved innsettelsen av en ny president, men også Trump må nå få sjansen til å vise hva han står for i posisjon. Han kommer sikkert til å realitetsorientere seg på noen områder, men jeg tror det er all grunn til å forvente at han blir en svært utradisjonell president.

– Du har jo rimelig bra kontroll på historikken om de fleste amerikanske presidentene. La oss si vi har en fiktiv kåring over «Underligste valg av amerikanske presidenter» – hvor høyt ville denne ha kommet?
– Veldig høyt opp på listen over uventede/underlige valg, selv om det er vanskelig å sammenligne ulike epoker der. Trump er nok øverst på den listen hvis vi snakker om de siste 100 årene. Det er noen tankevekkende likheter tilbake til valget av Andrew Jackson i 1828, som også innebar en massiv mistillit til det politiske etablissementet. At Jackson vant valget var imidlertid langt mindre uventet enn at Trump gjorde det.

– Mange henviser til Ronald Reagan når det snakkes om hvor skrekkelig dette presidentskiftet er – om hvor mørkt det skulle bli når han tiltrådte. Men så ble det vel egentlig helt greit. Tror du noe lignende kan skje med Trump og hans presidentgjerning?
– Det er noen likheter mellom Reagan og Trump, men samtidig også store ulikheter. Reagan anno 1980 hadde mye mer politisk erfaring og var mye mer populær og samlende innenfor eget parti. For øvrig er Reagan som president fortsatt omstridt, men uansett om man er enig eller uenig med ham politisk klarte han seg langt bedre enn mange dystre spådommer tilsa. Jeg tviler sterkt på om Trump kan nå opp mot Reagans format, men muligheten for at han overrasker positivt er selvsagt stor med så mye latterliggjøring og et så lavt startpunkt…

– Men vi må jo ha med litt om Hans Olav Lahlum også! Du har i de siste årene dedikert deg til krimsjangeren. Når får vi deg tilbake som sakprosaforfatter?
– Nå vel, jeg skrev da en tykk bok om britiske statsministre (sammen med Øivind Bratberg) i 2015, og kom med en oppdatert utgave av Presidentene nå i høst… Så jeg har hele tiden vært aktiv som sakprosaforfatter. Arbeidsåret 2017 vil bli preget av min lenge planlagte biografi om Aps tidligere partileder Reiulf Steen. Forhåpentligvis har jeg på senhøsten sluttet sirkelen og kommet tilbake til der jeg for ti år siden startet opp som sakprosaforfatter – til biografisjangeren, norsk arbeiderbevegelse og norsk politisk historie fra 1900-tallet.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.